Lidl och Klövern tar första steget mot en ny spännande stadsdel i Viken

Lidl och Klövern tar första steget mot en ny spännande stadsdel i Viken.

Lidl och Klövern tar första steget mot en ny spännande stadsdel i Viken.

Livsmedelskedjan Lidl och fastighetsförvaltaren Klövern vill göra en gemensam satsning på ett flervåningshus (röd markering i bilden) i området Viken. Butiken ska finnas i bottenplanet med möjlighet till bostäder eller kontor i de övre planen. Detta läser vi i en notis i NWT den 28 september.

– Tanken är att Lidl-butiken ska ligga i bottenplanet och sedan vill Klövern ha de övriga planen. De har sitt kontor i fastigheten intill och vill komma närmare gatan, men det kan också bli tal om andra kommersiella lokaler eller till och med bostäder, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Håkan Holm.

Beskedet är mycket glädjande. Tomten (röd markering i bilden), i hörnet av Sjömansgatan-Orrholmsgatan, har ett fantastiskt läge, ett stenkast från city med utsikt mot Stadsträdgården och med Mariebergsviken runt hörnet. Här hade kommunen av någon outgrundlig anledning från början gett bygglov för en klassisk Lidl-plåtlada i ett plan. Men påverkan från bl a Operation Karlstad och fastighetsbolaget Klövern fick Lidl – och sedermera också kommunen – att tänka om. Ett bra beslut. Som vi har inte minst Klövern och Lidl att tacka för.

Hela kvartet vid Tullholmen har ett fantastiskt naturskönt och citynära läge (se gul markering i bilden) och förutsättningar att på sikt kunna utvecklas till ett av Karlstads allra mest attraktiva bostadsområden. Men då måste det planeras som en fullvärdig stadsdel redan från start. Med offentliga lokaler, plats för butiker och restauranger i bottenplanen, och kontor och bostäder i våningsplanen ovanpå. Med kvartersbundna fastigheter i gatuliv samt en varierad och påkostad arkitektur. Med vackra påkostade entréer mot gatan och utanpåliggande smidesbalkonger som utnyttjar den fina utsikten.

Åk ner och kika på centralpalatset i Haga, där Napoli ligger i bottenvåningen. Där har ni en bra råmall till hur ett hus i en stad ska se ut. Det visste man redan 1903, när byggmästare Swendsén lät uppföra det. Inte ska vi väl vara sämre idag. 105 år senare.

Karlstad behöver inga fler döda, glesa och dåligt planerade stadsdelar likt Barkassen och Parnassen i inre hamn. Eller segregerade, inåtvända och sönderexploaterade områden som Vågmästaren. Karlstad behöver inga fler bottenvåningar – potentiella offentliga gaturum – som fylls med parkeringshus och döda betongfasader.

Karlstad behöver nya, levande och fullvärdiga stadsdelar. Med påkostad, varierad arkitektur. Genomtänkt planering och ett levande offentligt rum med gator, torg och grönska. Låt oss hoppas att kommunen och stadsbyggnadsförvaltningen förmår att skapa en samlad vision om detta och att de utnyttjar sina planinstrument så att visionen når ända fram. Och att de får draghjälp av fastighetsbolag och exploatörer som är villiga att dra sitt strå till stacken i genomförandet av ett sådant projekt.

Då kan det här bli riktigt, riktigt bra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s