Risk för överexploatering av Kasernhöjden?

Förslag till utbyggnad av Kasernhöjden. Risk för överexploatering?

Förslag till utbyggnad av Kasernhöjden. Risk för överexploatering?

I NWT kan vi den 14 och 15 oktober läsa om nya planer på fortsatt exploatering av Kaserhöjden i Karlstad. I skissen som presenteras återfinns ett 75 meter högt exklusivt höghus i glas samt en uppsjö byggnader för handel och kontor. Och redan idag, den 15 oktober ska stadsbyggnadsnämnden ta ställning till förslaget.

Tanken på ett riktigt högt höghus i glas placerat på Kasernhöjden låter inte alls dum. Det höga läget skulle göra utsikten fantastisk, och husen skulle heller inte konkurrera med eller störa den befintliga stadssiluetten inne i Karlstad.

Men den inritade placeringen av höghuset känns mindre bra och ger i mina ögon en felaktig balans i området. En lämpligare placering vore så högt upp som möjligt, och längre bort från de befintliga kasernerna. Varför inte där de gamla panncentralerna ligger, bakom den gamla matsalen? Här finns till och med plats för två tvillingtorn, om man skulle önska det. Effekten skulle bli häftig tror jag.

En lämpligare placering av höghuset/höghusen enligt Operation Karlstad.

En lämpligare placering av höghuset/höghusen enligt Operation Karlstad.

Den föreslagna utbyggnaden med ännu fler kontors- och handelslokaler känns däremot alltför massiv och hotar i mina ögon att förvandla det idag ganska exklusiva bostadsområdet till ett förvirrat gytter av handel och boende. Den exklusiva vyn mot E18 bör värnas och om möjligt istället förstärkas.

Det vore synd att i det sista steget rasera det synnerligen väl genomförda förvandlingsarbete man så här långt genomfört på Kasernhöjden genom en allt för långt driven exploatering av den omkringliggande marken.

En annan, mer personlig reflektion är beträffande höghusets enorma exklusivitet. Nyligen hörde vi om en liknande exklusiv ombyggnad av gamla Grand Hotel. Och i det livligt omdebatterade höghuset på udden i Tyggårdsviken. Varifrån ska alla dessa rika människor komma?

– Vi talar om Karlstads i särklass mest exklusiva boende, säger David Eriksson. I entrén möts du av en concierge som kan boka dina teaterbiljetter, fixa kemtvätten och se till att hundarna blir rastade.

Vi bor i Karlstad och inte på Manhattan. Och vem i all världen behöver en concierge?

7 svar till “Risk för överexploatering av Kasernhöjden?

  1. Hybris….

  2. Tycker det ser bra ut. Ett av få lägen i Karlstad där ett högt hus är motiverat. Så länge kaserngården inte bebyggs så tål området en hel del. Blandningen gör att området befolkas under både dag- och kvällstid vilket ger förutsättningar för en levande stadsdel.

  3. Om man utvidgar området lite och tänker på området mellan kasernhöjden och södra råtorp så tycker jag att det kan inte finnas en bättre plats att bygga en ny Tingvalla IP på. En modern Fotbolls och Friidrotts stadium för ca 40.000 åskådare som man kan använda för stora utomhuskonserter och evenemang. Man flyttar även Scandic klarälven till Arenan och kan bygga ett fint bostadsområde efter klarävlen och där Tingvalla IP nu ligger. Dessutom kan FBK spela en utomhushockey match på henmaplan..

  4. Jag håller med dig. Norra fältet vore en toppenplats att bygga en ny arena på. Och idén kring Skandic är inte heller dum. Viktigt är dock att man tar stor hänsyn till hanteringen av det offentliga rummet kring Borgmästarholmens grönområde, så att det privata inte tränger in i det. Men rätt utformat arkitektoniskt skulle det kunna bli t ex ett småskaligt, ekobyliknande villa- och radhusområde av lite mer urban karaktär, dvs tätt bebyggt, med små trädgårdstäppor.

  5. Håller med angående det offentliga rummet vid Borgmästarholmen. Det ända man kan gör där är att rusta upp det med några bryggor som på andra sidan vid sandgrundsudden. Kanske ett litet café också. Angående Scandic så finns det en kostnadseffektivare lösning och det är att göra om den nuvarande Scandic byggnaden till ett Spahotell liknade Selma Spa+ i Sunne. En verksamhet som saknads i Karlstad.

  6. Scandic Klarälven är byggt på längden. Helt fel i dagens läge. Riv ner och bygg istället tre 5-6 våningshus med kortsidorna mot älven. I ett av dessa kan hotellet flytta in, de andra två får gärna bestå av mindre lägenheter som folk har råd med.

  7. Joakim > Tusen år sedan du skrev ditt inlägg. Men jag delar din uppfattning. Varför inte?

    Klayton > Inte heller jag är någon älskare av dagens Scandic Klarälven. Och visst behövs det fler små, smarta och billiga lägenheter i Karlstad. Som för den skulle inte behöver se ut som de byggbaracker Sverigehuset och Bo Klok smällt upp på bl a Strand och Råtorp. Platsen är centralt belägen, har en strålande utsikt och har ett av Karlstads populäraste promenadstråk mellan sig och vattnet. Hur man än tänker framledes bör dessa faktorer tas i beaktande. Exakt hur du menar med din idé får du gärna utveckla. Menar du tre likadana lamellhus med sidogavlarna mot vattnet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s