Älvgatan och Residensparken år 1908…och några tankar i förtätningens tidevarv

Häst och vagn på Älvgatan år 1908

Häst och vagn på Älvgatan år 1908. Klicka för större bild.

Från den plats där detta kort togs för hundra år sedan, år 1908, känns det mesta igen. Telegrafenhuset, dåvarande Wermlandsbanken, närmast, Landshypotek lite längre ner, sedan Residensparken, Residenset och Stadshotellet. Alla ligger de kvar där än idag. Hundra år senare. Men kikar man noga så ser man att det mesta ändå är förändrat.

Såväl Telegrafen som Residenset har byggts på med en våning, efter ritningar av den utmärkte arkitekten Bror Almqvist. Påbyggning, eller förtätning som man idag kallar det, är nämligen alls ingen modern företeelse. Skillnaden är väl möjligtvis den att när man byggde på våningar för hundra år sedan gjorde man det i samma stil som ursprungsbyggnaden. Och förhöjningen skämde därmed inte ursprungsarkitekturen.

Men det kräver naturligtvis kunniga arkitekter. Annars kan det gå som det gjorde för Stadshotellet, Kråkslottet i Klara, Carlton eller Grand Hotel, som alla byggts på med simpla fattigmansvåningar som förvanskar och förfular ursprungsbyggnaden.

På bilden återfinns heller inte varken Timmys gatukök, Pråmen eller Karl IXs staty. Och åtminstone i mina ögon är det torg vi ser på denna bild ändå att föredra framför dagens sönderplottrade Residenspark. Allt blir inte bättre kan man konstatera när man tittar i backspegeln.

Nog finns det utrymme för förbättring av och uppstädning i och kring dagens Residenspark. Den kanske allra vackraste platsen att uppleva Karlstad från.

Annonser

3 svar till “Älvgatan och Residensparken år 1908…och några tankar i förtätningens tidevarv

  1. Vilken vacker park vi kan få i Karlstad om vi städar upp och återställer. Ett förslag är att Timmy’s kan flytta till någon bra lokal som står tom i city och pråmen kan få en helt fantastisk lokal som jag undrar om någon har tänkt på? På andra sidan älven finns ju Karlstad´s Opera och vad har den som många andra operor i andra städer har? En opera restaurang.. Tänk en vacker restaurang längs älvsidan av operan. Hoppas att de tänker på det vid en eventuell utbyggnad av operan.

  2. Visst är det så. Och jag instämmer helt med de tankar och idéer du har. Precis så borde man tänka, och göra.

  3. Jag gillar residensparken. Mysig och avskild men andå öppen. Synd bara på klientelet som brukar hänga där. Pråmen är en styggelse som borde bogseras så långt bort som möjligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s