Karlstad kommun brister i lovgivning och tillsyn enligt rapport från Länsstyrelsen i Värmland

”Länsstyrelsen anser, med hänvisning till nedan framförda synpunkter, att de aktuella ärendena inte är korrekt handlagda av Karlstads kommuns stadsplaneringsförvaltning”,

så skriver Länsstyrelsen i Värmland den 18 december 2008 i sammanfattningen av den tillsynsrapport man gjort efter att Operation Karlstad den 23 april 2008 skriftligen anmälde Karlstads Kommun för bristande efterlevnad av Plan- och Bygglagens (PBL) sk varsamhetsparagrafer. Länsstyrelsens kritik av Karlstad Kommuns sätt att hantera varsamhetsaspekterna i PBL är i rapporten stundtals mycket hård.

(Läs hela rapporten) (Läs mer om anmälan)

–För mig har det aldrig varit någon tvivel om att dessa brister faktiskt föreligger hos Karlstads Kommun, och jag var därför beredd att ta frågan hela vägen upp till regeringsnivå om det så hade krävts. Därför känns det oerhört glädjande att Länsstyrelsen i Värmland så tydligt satt ner foten i den här frågan, säger Peter Sörensen från Operation Karlstad.

Fallet är den första i sitt slag i Sverige, där en kommun anmälts till Länsstyrelsen för bristande efterlevnad av Plan- och bygglagens varsamhetsparagrafer. Och många kommuner, både i Värmland och övriga Sverige, har med spänt intresse följt händelseutvecklingen. Liksom flera Länsstyrelser runt om i landet. Något som bekräftas av handläggarna på Länsstyrelsens Samhällsbyggnadsenhet, avdelningschef Ingrid Tilly, biträdande enhetschef Magnus Ahlstrand och plan- och bostadshandläggare Malin Iwarsson.

–Vi vet att intresset för anmälan varit stort, säger Ingrid Tilly. Den senaste tiden har vi haft många samtal som undrat när rapporten kommer.

Säkert har det faktum att Svenska Byggnadsvårdsföreningen i somras skrev en stor artikel om anmälan i sin tidning Byggnadskultur bidragit till att skapa intresse för anmälan runt om i landet.

–Karlstads kommun bör nu ha all anledning att se över sina rutiner och ta sig en funderare över hur det har kunnat bli så här tokigt. Och säkert finns det både en och annan kommun till ute i landet som följt ärendet och som nu får anledning att dra öronen åt sig. Karlstads kommun är tyvärr långt ifrån ensamma om att brista i handläggningen av PBLs varsamhetsparagrafer, avslutar Peter Sörensen.

Läs också artikeln ”Något är fel i kommunen” ur Värmlands Folkblad den 22 december

7 svar till “Karlstad kommun brister i lovgivning och tillsyn enligt rapport från Länsstyrelsen i Värmland

 1. Läste VF-artikeln. Det går framåt Peter! 🙂 Jag blir glad för din, vår och Karlstads skull. Nu hoppas vi bara att kommunfolket kan vara så prestigelösa att de rekyreterar en ny dirre!

  • Hallår där Lotta! Och Länsstyrelsens rapport är tveklöst en framgång. Nu är det lagt utom tvivel att Karlstad Kommun faktiskt har en hel rad allvarliga brister i sitt tjänsteutövande när det gäller hanteringen av bygglovsärenden. Problemet är att kommunen själv kör huvudet i sanden och anser sig vara fläckfri. Länsstyrelsens rapport är ”inte rättvis”, kommenterar stadsbyggnadsnämndens ordförande Håkan Holm enligt en artikel i NWT. Som ett barn som får en tillrättavisning av sin förälder när det gjort något felaktigt. Kommunens probleminsikt är tyvärr närmast obefintlig. Så än är vi bara i början. Men vi har tagit ett stort steg framåt. Utan tvekan.

   En ny direktör behövs sannerligen. Och annon har ju varit ute, även om den var sorgligt tråkigt formulerad. Efter vad jag hört skvallervägen saknas fortfarande sökande som har den ”rätta” kompetensen. Som jag ser det så är det tyvärr alltför många inom kommunen som är dödsrädda för att få en stadsbyggnadsdirektör med den ”rätta” kompetensen, integriteten och erfarenheten. Och kommunens milt sagt dåliga trackrecord när det gäller hanteringen av plan- och byggfrågorna lär, är jag rädd för, knappast locka någon med denna kunskap att söka heller. Vi befinner oss därmed i något av en moment 22-situation.

   Men vi behöver ju inte bara en ny stadsbyggnadsdirektör, utan dessutom en heltidsanställd stadsarkitekt. Per Höjman är ju bara tf stadsarkitekt. Idag seglar skeppet Karlstads Kommun ju i stora stycken utan bemanning på kommandobryggan och utan vergripande karta när det gäller stadsbyggnadsfrågor. Stadsarkitekten har i mina ögon en än viktigare roll när det gäller hur dessa frågor hanteras. Hur sugen tror du Håkan Holm och hans kamrater är på att få in en erfaren och kunnig stadsarkitekt med pondus och visioner? Idag härskar okunnighet och kortsiktiga adhoc-lösningar. En miljö där Håkan Holm förefaller trivas som fisken i vattnet.

  • If I couimnmcated I could thank you enough for this, I’d be lying.

 2. Ping: Länsstyrelsen kritisk mot bygglovsärenden i Karlstad « Föreningen för byggnadskultur

 3. Jag förstår i ärlighetens namn inte hur en sån stor stad och kommun som Karlstad inte har en ordinarie stadsarkitekt! Fast de kanske har svårt att rekrytera över huvudtaget inom kommunen. Det tog lååååååååååååååååååååååång tid för dem att finna en som motsvarade alla kompetenskrav på en ny personaldirektör. Om jag inte minns fel rekryterades han internt till slut…..

  Får en känsla av att man är sig själv nock. Huvva! Jag väntar på spänning med dina äss som du har i rockärmen 🙂

 4. Ping: Lär av utvärdhuset Strömsborgs oblida öde. Bristande kommunal kunskap om PBL hotar det svenska kulturmiljöarvet « Svenska Byggnadsvårdsföreningen Byggnadsvårdsnytt

 5. Ping: Lär av utvärdshuset Strömsborgs oblida öde. Bristande kommunal kunskap om PBL hotar det svenska kulturmiljöarvet « Svenska Byggnadsvårdsföreningen Byggnadsvårdsnytt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s