Förslag om fönsterbyte på gamla seminariet väcker oro hos Operation Karlstad

Det är för kallt i våra arkiv. Vi tror att det beror på fönstren och föreslår ett fönsterbyte, skriver Thomas Kvarnbratt, arkivchef på Värmlandsarkiv till fastighetsägaren Landstingsfastigheter enligt en artikel i NWT den 20 januari.

Förslaget väcker oro hos Operation Karlstad. Fastigheten det handlar om är nämligen det gamla seminariet, ett av Karlstads mest storslagna byggnadsverk. Och ett hus där just fönstren bidrar starkt till husets karaktär. Gamla seminariet är tveklöst ett hus av stort kulturhistoriskt intresse. Och förslaget om ett fönsterbyte är oroväckande.

Vid besök har Operation Karlstad tidigare kunnat konstatera att fönstren är av synnerligen god kvalitet, men lider brist på underhåll. Och i vissa fall på tätningslister. Detta bör naturligtvis åtgärdas. Har man temperaturer ner mot de 12 grader som Kvarnbratt anger, tyder detta emellertid på helt andra problem med uppvärmingen.

Gamla seminariet har interiört utsatts för ett flertal mycket omfattande om- och tillbyggnader som kraftigt förvanskat den en gång synnerligen påkostade och tidstypiska arkitekturen. Detta är olyckligt och bör tjäna som lärdom för framtida arbeten på huset. Operation Karlstad kommer att kontakta Lars Nilsson, fastighetschef på Landstingsfastigheter för att ta upp ärendet, och återkommer i frågan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s