Skippa konstverket. Låt istället gröna växter försköna sporthallarna på Tingvalla

Använd klätterväxter och träd för att försköna Tingvallahallarna

Klätterväxter. Ett klassiskt och billigt sätt att försköna stora, döda fasadytor. 100% ekologi.

De omdebatterade plåthallarna framför gamla Blå Hallen har fått utstå mycket kritik i media. Med all rätt. Nyligen läste vi i NWT om hur kultur- och fritidsnämnden i samverkan med en konstnär föreslagit att man ska försköna hallarna med någon sorts installation med ljusbollar som studsar fram och tillbaka över fasaden. Ett förslag som låter milt sagt spektakulärt och som Operation Karlstad ställer sig högst tveksamma till. Lösningen på miljöns uppenbara gestaltningsmässiga tillkortakommanden kan knappast vara att kasta ytterligare ljus på dem. Dessutom låter det onödigt dyrt. 500 000 kronor ska de svävande bollarna gå på.

Operation Karlstad föreslår istället att man använder en klassiskt beprövad lösning med gröna växter, klätterväxter, buskar och träd, för att mjuka upp fasadernas hårda formspråk och på ett mer naturligt sätt få dem att smälta in i den gröna omgivningen. 100% ekologiskt, naturligt, årstidsvarierat och avsevärt billigare.

Förslaget är den 5 februari 2009 inlämnat som ett medborgarförslag.

Vilken av de två lösningarna föredrar du själv? Tyck till i Operation Karlstads Minigallup. Ditt svar är som vanligt anonymt.

Annonser

4 responses to “Skippa konstverket. Låt istället gröna växter försköna sporthallarna på Tingvalla

  1. Murgröna på plåthallarna känns måttligt spännande. I ett läge vid motorvägen känns det som ett besynnerligt val av utsmyckning. Monika Gora är en oerhört duktig konstnär som har gjort väldigt spännande offentliga konstverk, byggnadsverk och landskapsinstallationer och hon borde få chansen att ta sig an idrottshallarna. Precis hur det aktuella konstverket skall te sig vet inte jag men jag tycker att det hedrar Karlstad kommun att de samarbetar med en så kompetent konstnär och tar konsten på allvar

  2. Hej PerAnders! Nu var det kanske inte enkom murgröna jag hade i åtanke. Utan något lite mer raffinerat. Jag ifrågasätter på intet sätt Monika Goras kompetens. Hon är ju, som du själv säger, i högsta grad etablerad och erkänd. Och visst hedrar det Karlstad Kommun att de tar konsten på allvar. Jag önskar bara att de tog arkitekturen på lika stort allvar. Där brister det tyvärr gång på gång. Personligen tror jag starkt på att man skulle kunna åstadkomma något riktigt bra med gröna växter, klätterväxter, buskar och träd. Och så en subtil ljussättning på det. Men, smaken är som baken. Och jag har absolut inget emot konstverk i stadsmiljön. Tvärtom. Mera sånt. Väl ritade och planerade hus och miljöer är i mina ögon en konstform i sig.

  3. Hej Peter, att inte dessa osköna hallarna är fyllda med reklamskyltar, som förfular utan dess like, beror på att jag kontaktade kommunen och bad dem skicka bygglovet och påpekade sedan att det inte fanns något som helst tillstånd att bekläda fasaderna med skyltar.

  4. Snyggt jobbat GS! Maken till dåligt genomtänkt bygge får man leta efter. Bygg först och tänk sedan. Karlstad Kommun i ett nötskal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s