Länsstyrelsen ger ägarna till gröna huset på Stockfallet rätt. Området är redan förvanskat.

Får man måla sitt hus i vilken färg man vill?

I dagens NWT och VF kan vi läsa att Länsstyrelsen i Värmland nu beslutat att upphäva Karlstad Kommuns tidigare beslut om att förelägga husets ägare att återställa fasaden i det skick som givet bygglov finns för samt att erlägga en byggnadsavgift. Länsstyrelsen i Värmland ger ägarna, företrädda av Villaägarnas Riksförbunds chefsjurist Ulf Stenberg, rätt på samtliga punkter.

–Hur ska man kunna döma dem för att de gjort något som flertalet av de andra husägarna däruppe redan gjort, säger Lars O Nilsson, avdelningsdirektör på Länsstyrelsen.

Och visst ligger det mycket i det Lars O Nilsson säger. Och domen är därmed också ytterligare ett förtydligande av att Karlstads Kommuns bygglovshandläggare har sovit på jobbet i flera decennier och släppt igenom i princip vilka förändringar som helst. Detta har fått till följd att det idag i princip inte finns ett homogent kedje- eller radhusområde i kommunen som har den karaktär som arkitekten en gång avsåg att det skulle ha. Det är en sorglig slapphet man har uppvisat.

Men kan man verkligen legitimera nya försyndelser med att liknande saker har tillåtits i det förflutna? Är det på områden som Stockfallet, Norra Kroppkärr och Lorensberg som alla en gång ritades som synnerligen homogena och likartade när det gäller den arkitektoniska utformningen, därmed öppet för allsköns förändringar i framtiden? Hur opsykologiskt och dåligt genomtänkt Karlstad Kommuns agerande på Stockfallet är, så kan den tolkningen knappast anses vara förenlig med lagstiftarnas intentioner när de formulerade varsamhetsparagrafen, PBL 3 kap 10 §:

Ändringar av en byggnad skall utföras varsamt så att byggnadens karaktärsdrag beaktas och dess byggnadstekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden tas till vara. Lag (1998:805).

Vi behöver en seriös diskussion om hur vi ska tolka dessa värden här i Karlstads Kommun. Kommunens stadsbyggnadsförvaltning har en del att fundera över när det gäller deras bristande rutiner. Och arkitekterna själva måste också vara delaktiga i diskussionen. Det är ju trots allt deras verk som vind för våg tillåts förvanskas.

På det aktuella området på Stockfallet är det idag fullkomligt omöjligt att se vad arkitekten Karl Karlsén avsåg när han ritade området för 30 år sedan. Något som Karl Karlsén också uppmärksammade Karlstad Kommun på redan för 10 år sedan.

–Jag pratade med stadsarkitekten, jag tror det var Lars-Rune Bengtsson, om att området höll på att förvanskas rejält. Men jag fick aldrig något svar från dem. Det tycker jag är lite märkligt, säger Karl Karlsén.

Istället har förvanskningen på Stockfallet fortsatt och accelererat. Här har ombyggnader av allsköns slag och i allsköns färger tillåtits. Helt utan en skönjbar röd tråd. Och ingen, inte ens kommunen själva, verkar längre ens veta hur ett hus ursprungligen såg ut och vilka färger det hade. Här råder rena vilda västern och arkitekturen liknar närmast en sorts pytt i panna.

Är det verkligen så här vi vill ha det?

4 svar till “Länsstyrelsen ger ägarna till gröna huset på Stockfallet rätt. Området är redan förvanskat.

 1. Problemet för kommunen blir hur vi skall se vilka förändringar som sker ute i bostadsområdena. Länstyrelsen säger nämligen att det har inte kommunen något med att göra. Det krävs inte bygglov när det gäller färgsättning, foder runt dörrar och fönster, gördelgesimsen odyl. Hur skall då kommen agera?

 2. Hej Håkan,

  kul att se att du läser Operation Karlstads Stadsmiljöblogg 🙂 Det står tydligt i lagen att Kommunen ska ha tillsyn över plan- och byggverksamheten. Något annat har Länsstyrelsen aldrig hävdat. Detta tror jag säkert att du väl känner till. Det man i sin dom säger är att området, Stockfallet, som jag antar att du hänvisar till, på grund av att Karlstad Kommun så totalt misskött information, lovgivning och tillsyn, är så totalt förvanskat att det är svårt att hävda att ett lagbrott är begånget i det aktuella fallet.

  Karlstad Kommun brister i sitt tjänsteutövande på en rad områden. Både när det gäller kompetens och rutiner. Vilka dessa områden är har jag tydligt angivit i den anmälan som jag lämnade in i april förra året, och som låg till grund för Länsstyrelsens tillsynsrapport där man också slog fast att dessa brister föreligger.

  Vill ni seriöst bli bättre på detta område, vilket ni rimligen måste om ni inte vill dra ytterligare anmälningar på er, så finns det massor ni kan göra och jag diskuterar gärna detta under ett personligt möte med dig och evt dina kollegor. Hör av dig med tid och plats, så sitter vi ner.

 3. Jill Linnerheim

  Hej där! Öppna ögonen och och titta på bilden. Vilket är snyggast? Visst ser det gröna och mycket smakfullt målade huset väldigt mycket snyggare ut än det trist grå huset. Sådana här tilltag, liksom klotter på grå ytor är väl en slags protest mot tristheten som breder ut sig i samhället och så mycket av den arkitektur som samhället av någon outgrundlig anledning har bestämt sig för att godkänna. Fram för den intressant blandade soppan ni verkar ha så mycket emot. Och hur trista ska inte de grå längorna se ut en grå vinterdag? Folk som bor där eller tvingas vistas där måste deppa ihop fullständigt.

  MVH Jill Linnerheim

 4. Hej Jill! Kul att få dig med ombord i diskussionen. Jag förstår att du gillar färgen på det gröna huset. Och visst. Den är jättefin. Och arbetet på huset är hantverksmässigt gjort. Men lagen (PBL) säger att man ska visa varsamhet mot husets arkitektoniska, byggnadstekniska och kulturhistoriska värden. Samt mot den miljö där huset står. I detta fall har man totalt ändrat hela husets utseende och förvanskat helhetsintrycket i området. Lagen ställer stora krav på hur hus utformas när de byggs. Och lika höga krav på att de sedan inte förvanskas i samband med renoveringar, underhåll och tillbyggnader. Stockfallet är ett praktexempel på hur det kan gå när man struntar i att följa dessa lagar. Där har det gått helt över styr. Och det tjänar ingen på. Intrycket uppe på Stockfallet börjar nu se allt annat än trevligt ut vilket knappast kommer att gagna fastighetspriserna för de boende i området. Intressant blandade soppor har vi alls inget emot. Tvärtom. Men i detta fallet har området en gång uppförts som likartade kedje- och radhus. Och den idén bör värnas. Det finns tusen andra sätt att ge husen individuell karaktär än att börja bygga om dem eller måla om dem. Individuell frihet och arkitektonisk varsamhet står inte i motsats till varandra.

  Mvh Peter Sörensen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s