I Stockholm vill man bygga levande stad. Varför vill man det inte i Karlstad?

gullmarsplan1

Vision för ny byggnation vid Gullmarsplan. Levande stadsmiljö. Bild:SBK

– Vi tänker oss en varierad stadsbygd där grunden är relativt låga hus som harmonierar med dagens bebyggelse. Sedan kan det sticka upp högre hus på olika ställen, men snarare 10 än 40 våningar, betonar Kristina Alvendal. En viktig grund för bebyggelsen vid Gullmarsplan blir att det ska finnas butiker, kaféer och annat i bottenvåningarna. Gator med bostäder ända ned till marken har en tendens att bli livlösa och otrygga och kring knutpunkten Gullmarsplan borde det finnas en marknad för ett omfattande och varierat butiksliv.

Så säger Stockholms stadsbyggnadsborgarråd Kristina Alvendal (M) när hon i en intervju i DN den 2 april 2009 kommenterar planerna på nybyggnation kring Gullmarsplan i Stockholm.

– Det finns ett enormt sug efter att bo i stad, säger Kristina Alvedal.

När ska denna insikt landa i Karlstad? Här fortsätter exploatörerna att rita förortslika miljöer med glest och oregelbundet utspridda identitetslösa punkthus på pelare eller med parkeringsdäck eller cykelgarage i bottenvåningarna. Vägmästaren, Bryggudden, Barkassen, Pinassen och nu senast Kanoten. Alltsammans fjärran den levande stad som Alvedal pratar om. Och alltsammans godkänt av Stadsbyggnadskontoret.

bild-9

Illustration ur aktuellt planprogram för Kanoten på Kanikenäsbanken i Karlstad

Levande innerstadsmiljö kräver gator med kontinuerliga fasader i gatuliv, korta kvarter, samt väl tilltagna bottenplan med trevligt designade lokaler för kommersiell verksamhet, butiker, service, caféer och restauranger. Här måste finnas både arbetsplatser och bostäder varvat. Först då kan stadsdelen leva dygnet runt och skapa det folkliv som ger den trygghet.

Och här måste finnas kommunala fastigheter som kan agera naturliga dragplåster både genom sin verksamhet och genom sin arkitektur, som bibliotek, skolor, idrottshallar, muséer, badhus eller kulturhus. Men naturligtvis också ett gaturum som präglas av detaljomsorg, med naturliga vilo- och samlingspunkter, vackra torg och grönska. Och varför inte en varierad, tilltalande och påkostad arkitektur.

gatucafe

Levande gatumiljö. Fasader i gatuliv. Offentliga bottenvåningar. Korta kvarter. Påkostad arkitektur.

Dit har vi tyvärr ännu långt i Karlstad. Även om man även här börjar prata om att man vill bygga ”stadsmässigt”. Men det kanske kommer? Men då måste stadsbyggnadskontoret kliva fram och ta ett avsevärt större ansvar för planarbetet. Exploatörerna, inte sällan synonyma med de stora byggbolagen, som NCC, Peab och Klövern, är var och en specialiserade på att bygga antingen kontor eller bostäder. Inte båda delarna. Och absolut inte i samma fastigheter.

Kommersiella lokaler i bottenvåningarna är för riskabelt tycker de. Bättre då att bygga parkeringsgarage till de blivande bostadsrättsinnehavarna. Sånt säljer nämligen. För i grunden är exploatörerna ju bara intresserade av att snabbt sälja husen de bygger. Och därför faller idén om den levande staden redan på startlinjen.

I grunden tror jag att alla ser och vet det. Till syvende och sist är det till stadsplanerarna som vi måste sätta vårt hopp. Hur länge ska vi behöva vänta på stadens pånyttfödelse?

8 responses to “I Stockholm vill man bygga levande stad. Varför vill man det inte i Karlstad?

 1. Theodor Adolfsson

  Tolka dock inte denna artikel som att det byggs massa trevlig blandstad i Stockholm. Det görs små försök och det framförs åsikter om blandstadens förträfflighet, men till absolut störst del är det funktionsuppdelad bilstad som byggs fortfarande och det lär fortsätta vara så om inte vi i Yimby och andra folkliga yttringar fortsätter värna blandstaden.

  Det här är ett första förslag på hur det kommer att bli. Erfarenheten visar att det finns många starka grupper som kommer att arbeta för att göra detta projekt till en död förort. Det positiva är att vi urbanister nu är mycket starkare än för bara några få år sedan. Det återstår att se hur långt det räcker.

  • Teodor > Jodå, det känner jag väl till. Av de vackra orden om stadsmässig blandstad brukar det knappt bli en fingerborg när planerna blir verlighet. Varken i Stockholm eller i övriga delar av landet. Men Alvedal ger ändå utryck för en ambition som är behjärtansvärd. Och den vill jag ge henne beröm för. Det är i alla fall ett första steg i rätt riktning. De kommunala stadsplanerarna, politiker och tjänstemän, måste ta ett mycket större ansvar för stadsbyggandet. De måste peka ut riktningen för exploatörerna. Ingen, inte ens de vinstmaximerande exploatörerna, vinner på att bygga de funktionsuppdelade, förortslika och inte sällan kraftigt ålders- eller/och inkomstsegregerade områden som rullas ut i långa rader idag. Hus i park, punkthus och indragna kungsvåningar verkar vara en skiva som har kört fast i exploatörernas och arkitekternas oerhört idelösa jukebox. Med de ingredienserna kan man inte bygga stad. Men, tack och lov är vi, som du säger, många andra som insett detta. Och det är bara en tidsfråga innan även arkitekterna och exploatörerna kränger sig ur sina självpåtagna tvångströjor och kommer ikapp verkligheten.

 2. Nekav - sthlm

  som du skrev – ”Och varför inte en varierad, tilltalande och påkostad arkitektur.”
  Absolut, mer maffigt (gärna lite högre hus),rejält, upp med glada färger på alla grå betongväggar oavsett vart den grå betongen finns. betong kan va vackert om man formar den och målar den på rätt sett. sluta med alla bisarra abstrakta fönsterplaceringar och mossa på hustak. Mer vimmel och liv på gator som liknaar det underbara vimmel som de flesta av oss har sett på köpmarknader i t.ex bangkok.
  Få folk att nyinreda sina arbetsplatser, så att inte alla kontor osv har samma fula gardiner med nått afterblivet prickmönster, sedan bara bräckliga ljusbruna trämöbler, vit plastiga väggar och grått plast golv, mer vackert kakel i arbetsplaster och mer färg så folk VILL gå till jobbet. Folk blir deppiga av sina egna arbetsplaster som dom är tvungna att gå till och när dom väl ska hem ,så är det mångas hem som har grå målad bottenvåning på ett hus som är platt ,trist, bleka färger omringat av ödsliga platta gräsmattor… sedan mer deppiga hus.
  jag hatar sverige som det är nu, våga ta in stadsplanerare och arkitekter från andra länder!
  Det finns starka orsaker varför svenskar är lyckligare utomlands och det är inte bara solen utan även att svenskar gillar värmen i folk som thailändare och arkitekturen som berikar själen.
  så låt oss få ett sverige som gör att man inte behöver åka utomlands bara för att få energi till själen. mer färg, mer koas, mer frihet, mer glädje!

  (japp,många av oss som tänker detta men ingen med makt som verkar höra vad vi vill ha)

 3. Varför inte en vacker Saluhall mitt emot stadsträdgården, isället för den planerade Lidlbutiken. Kan gärna innehålla en lunchgalleria och cafe med utsikt

  Närproducerat och ekologisk är ju i ropet men var ska försälningen ske för att inte drunkna bland lågpris skräpet

 4. Bra idé GS! Tack och lov blir det ju ingen traditionell förortsmässig Lidllada som kommunen första gav bygglov till, utan ett flervånings bostadshus med butikslokal i bottenvåningen. Med tanke på potentialen i området är det ju dock märkligt att lägga Lidl, som har en tydlig lågprisprofil och i ett så exklusivt läge. ICA Supermarket eller Hemköp vore ju ett mycket lämpligare alternativ. Läget är ju fantastiskt!

 5. Jag förstår inte riktigt resonemanget om att man inte skulle kunna ha en lågprisbutik ”i ett så exklusivt läge”. Varför skulle det vara lämpligare med butiker som har högre prisprofil? Ska alla lågprisbutiker ligga i oattraktiva områden?

  Annars är ju idén om en central saluhall i stan inte dum. Om nu folk ids handla där.

 6. Det som skulle vara lämpligare på ett område med en sån här potential är en butik med ett bredare sortiment, inte nödvändigtvis en högre prisprofil. Men sortimentsbredd och pris brukar gå hand i hand. Lågprismatbutiker brukar av självklara skäl ligga i låghyreområden. Inget hokus pokus med det tycker jag.

  Precis som du gillar jag idén om en saluhall, likt Hötorgshallen eller Söderhallen i Stockholm. Ett naturligt val hade ju varit att låta den ligga i den gamla saluhallen inne i stan. Trots att man förstört den totalt inuti bör det vara möjligt att återställa den. Annars vore en vacker saluhall på Kanikenäsbanken eller på Tullholmen alls ingen dum idé. De nya områdena som växer fram behöver offentliga miljöer som dragplåster och spännande arkitektur för att bli levande. Inte bara bostäder och parkeringsgarage.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s