Tidholmska gården och Skutbyggaregatan. En idyll som borde återuppväckas.

Tidholmska gården låg på adressen drottningatan 32.

Tidholmska gården låg på adressen Drottningatan 32.

I kvarteret Almén i änden av dagens Fredsgatan, en gata som tidigare hade det mer maritimt klingande namnet Skutbyggaregatan, ligger några av de sista kvarvarande uthusen i centrala Karlstad från före branden. Här låg en gång också den Tidholmska Gården som ses på bilderna i detta inlägg, med adressen Drottningatan 32. Gården revs för att marken där den stod skulle användas till ett stenupplag under bygget av Stadshuset.

Tidholmska gården, sedd från norr.

Tidholmska gården och magasinen, sedda från norr.

Där gården stod är det idag en milt sagt malplacerad parkeringsplats. Och den spännande miljön där gammalt möte nytt borde kunna användas bättre. Personligen skulle jag gärna se att man skippade parkeringen, återuppbyggde en kopia av Tidholmska gården och öppnade Fredsgatan som en kullerstensbelagd gågata ner mot vattnet. Och avslutade den med en liten park ner mot älven. Varför inte med ett Café med uteservering i den gamla bokhandeln på hörnet?

cgipict-img-26

Tidholmska gården med entrén till bageriet

De gamla magasinen används idag mestadels som cykelförråd åt kommunens anställda. Tillsammans med en nyuppbyggda gården, som skulle bli en perfekt plats för vår turistbyrå, skulle de istället med fördel kunna användas till t ex gallerier, butiker och caféer. nnergårdsmiljön mot Stadshusets baksida är fantastisk och skulle kunna förvandlas till en kulturhistorisk oas med ett stort utecafé sommartid.

Kvarteret Almén, vår egen gamla stad
, skulle därmed levandegöras på ett sätt som jag tror skulle uppskattas varmt såväl av Karlstadborna själva som av hitresta besökare. Och bli en resurs i profileringen av Karlstads innerstad. Alltsammans till en relativt begränsad kostnad.

Varför inte ge alltsammans arbetsnamnet Almenparken?

Idén är den 7 april inlämnad som ett medborgarförslag till Karlstad kommun.

Annonser

One response to “Tidholmska gården och Skutbyggaregatan. En idyll som borde återuppväckas.

  1. Mycket bra och trevligt förslag som skulle belysa vår gamla bebyggelse i stadskärnan, något som nu lätt hamnar i skymundan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s