Fira vårens ankomst med en kulturmiljöpromenad ut till det övergivna 1700-talsgodset Trangärdstorp

trangard_6_web

Det första du möter är ett av de gamla förrådshusen på Tranjerdstorp. Sannolikt från 1700-talet.

För att fira vårens ankomst vill Operation Karlstad tipsa om en riktig kulturmiljöpromenad. Ute på I2s gamla övningsområde ligger nämligen det sedan länge övergivna godset Trangärdstorp, eller Tranjerdstorp, som det ursprungligen stavades i de gamla kyrkoböckerna.

trangard_1_web

Strax efter kommer du fram till en av gårdens flygelbyggnader. Också den från 1700-talet.

Gården beboddes senast av damastvävaren Carl Widlund (1887-1968). Widlund blev riksbekant för sitt erkänt goda hantverk som finns att beskåda på Nordiska Muséet. Sedan Widlund flyttade därifrån har gården stått tom, och förfaller tyvärr allt mer för vart år som går. Den är varken skyddsmärkt eller utpekad i någon inventering.

trangard_3_web

Följer du det rasade staketet kommer du till den vackra gamla smidesgrinden...

Karlstad Kommun var enligt uppgift på 1960-talet intresserade av att köpa gården. Men Widlund låg i tvist med kommunen och vägrade. Istället testamenterade han gården till fastighetsjätten Lundbergs när han avled 1968. Man kan undra vad som låg bakom tvisten…

trangard_5_web

Gården står sedan årtionden utan tillsyn och förfaller allt mer för varje år.

Godset Tranjerdstorp finns omnämnt i kyrkoböckerna redan på tidigt 1700-tal. Och om de hus och husgrunder som står kvar här ute kunde tala skulle de kunna berätta både det ena och det andra. Flera av dem kan vara från den tid då Gustav III regerade i Sverige. Tanken svindlar….

trangard_2_web

Den bortre flygelbyggnaden med klocktornet uppfördes 1794.

Varför gården har lämnats vind för våg är svårt att förstå. Kanske berodde det på övningsområdet. En övergiven gård går alltid ett brutalt öde till mötes. I juli 1941 brände en pyroman ner den stora ladugården, där idag bara den raserade granitgrunden återstår. Och i juni 1976 brann den vackra huvudbyggnaden, Tranjerdstorps herrgård från 1791, efter att den nye ägaren låtit den förfalla vind för våg i flera år.

trangard_4_web

Idag ringer det inte längre från klockstapelns gamla torn på Tranjerdstorp. Här är tomt och öde.

Nog är det sorgligt, och märkligt, att vi inte är mer rädda om våra gamla gårdar. Gör ett besök på Tranjerdstorp innan det är för sent. Här vibrerar av historia och kulturmiljö. Och har du tur kan du få se tranorna dansa på gärdena nedanför det gamla godset. Det är lätt att förstå hur platsen fick sitt vackra namn.

En karta kan du ladda ner på Karlstad Kommuns webplats. Ha en god tur. Och visa varsamhet mot de gamla miljöerna.

5 svar till “Fira vårens ankomst med en kulturmiljöpromenad ut till det övergivna 1700-talsgodset Trangärdstorp

 1. Hej!
  En tragisk historia över en gård som jag aldrig hört talas om trots att jag bott i Karlstad större delen av mitt liv. Ska absolut ta mig en titt på det när jag kommer hem nästa gång. Kul att du la in historien om pyromanen för jag tycker det är minst lika intressant med människors olika livsöden kopplat till en plats. Finns det inga fotografier bevarade av huvudbyggnaden?
  Hälsningar:
  Erika

 2. Det kommer, det kommer 🙂 Håll ut till slutet av veckan då det kommer en serie bilder tagna på 1960-talet. Platsen är väl värd ett besök. Även utan huvudbyggnaden.

 3. Nancy Mellroth

  Widlund blev förnärmad när Karlstad kommun började planera för byggnation på hans mark utan att han ens var vidtalad och såg därför till att det inte blev av genom att testamentera gården till Byggnadsbolag L-E Lundberg, som han ansåg hade pengar nog att ta hand om gården. Testamentet skrevs under när Widlund låg på sin dödsbädd på Långvårdskliniken i Karlstad. Kommunen i sin tur såg till att Lundberg inte fick tillstånd att bygga och det hela gick i baklås för gott.
  Lundbergs dotter Eva, bosatt i England¨, blev ägare.
  Allt silver och antikviteter donerade Widlund till Nordiska museet. Jag hade förmånen att vid två tillfällen besöka Herr Widlund och han förevisade många förnämliga alster bl.a. prov på linne, som vävts till olika kungahus.

 4. Om jag inte är fel underrättad så finns smedjan flyttad och uppförd vid Grava Hembygdsgård

 5. Petter Norbäck på Trangärdstorp nämns titt som tätt i Boltzius-sammanhang; Augusta (en av F.A.:s systrar) jobbade där, ibland även F.A. som dräng (innan han blev känd för annat). Några gamla brev emellan plankorna/stenarna kanske? 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s