Apropå en ny saluhall i Karlstad

saluhall_ostermalm

Saluhallen har något av såväl romantik som mystik över sig. Här Östermalmshallen i Stockholm.

Här om dagen kunde vi i VF och NWT ta del av ett spännande förslag från Allians för Karlstad om att blåsa liv i idén om en saluhall i Karlstad. För visst är det något av såväl urban romantik som kontinental mystik över en rörig och stimmig saluhall med alla dofter och sinnesintryck. Och idén borde kunna ligga rätt i tiden bland annat med det nyvaknade intresset för närproducerat. Tanken är trevlig. Och inte alls dum.

saluext_2

Karlstads Saluhall, ritad av stadsarkitekt Carl Crispin, invigdes den 20 okt 1909. Klicka för stor bild.

Mer tveksam är jag till idén att bygga om gamla brandstationen, ursprungligen karlstads första lasarett, till en saluhall. Bättre vore det väl då att restaurera den vackra saluhall vi ju redan har, bara ett stenkast från gamla brandstationen. Den vackra byggnaden ritades ursprungligen av stadsarkitekt Carl Crispin och invigdes den 30 oktober 1909.

saluint_1

Interiör från Saluhallen i Karlstad. Här fanns plats för hela 65 olika butiksidkare. Klicka för stor bild.

Saluhallen hade plats för inte mindre än 65 stycken småbutiker. Här såldes färsk fisk, kött, fläsk och vilt sida vid sida med färska grönsaker, ost, ägg och konserver. Alltsammans prydligt organiserat i separata bås med butiksidkarnas namn vackert skyltade. Inte alls olikt Östermalmshallen i Stockholm. Säkert finns det många som ännu tydligt minns stämningen och doften härinne.

saluint_2

Kanske kan vi ånyo få se denna syn i Karlstads gamla Saluhall? Tanken är onekligen lockande.

Nog vore det en trevlig idé att blåsa liv i vår vackra gamla saluhall igen. Flytta istället den verksamhet som finns där idag, dvs matsalen och kontoren, till brandstationen. Och använd Carl Crispins originalritningar för att återskapa den befintliga Saluhallens ursprungliga utseende, kompletterat efter moderna krav. Den tanken känns riktigt trevlig.

Varför inte fira saluhallens 100-årsdag – den 30 oktober 2009 – med att sätta spaden i jorden för ett sådant projekt?

Annonser

10 svar till “Apropå en ny saluhall i Karlstad

 1. Jag minns saluhallen den (sannolikt) sista hösten den fanns. Året var 1974, och jag var anställd som mopedbud på lördagarna på Batteri Branza. I arbetsuppgifterna ingick att köpa fisk åt den gamle patriarken Gustaf Branzell nere på saluhallen.
  Som jag minns det fanns det 5-6 butiker därinne då. Sorgligt. Undrar om Karlstad har underlag för en saluhall nuförtiden – verkar i och för sig sannolikt.

 2. Tjenare Jan! Härligt! Själv har jag varit där i min ungdom men har tyvärr inga direkta minnesbilder. Det vore fantastiskt kul om det gick att återställa den vackra gamla Saluhallen och blåsa liv i den igen.

 3. Saluhallar gör mycket för det urbana intrycket, och det är en fantastisk idé att återinreda den gamla saluhallen! Jan har en poäng, dock, med underlaget. Lokalen kanske är väl stor för dagens tämligen glesa shoppingpublik i centrala Karlstad? Förmodligen borde man avgränsa den på något vis. En saluhall utan mycket folk har inte riktigt rätt känsla. Jämför tex med saluhallen Briggen i Linnéstaden i Göteborg som i det närmaste är folktom och därmed har tappat det mesta av sin attraktionskraft.

 4. Stefan, jag håller med dig. Idén till en saluhall måste naturligtvis stötas och blötas och stämmas av med tänkbara aktörer. Samt planeras och disponeras för att få en så bra utformning och innehåll som möjligt. Här bör man ju kunna lära från erfarenheter från andra håll, som Linnestaden. Men visst vore det fantastiskt för staden om den vackra gamla saluhallen kunde återställas och leva upp igen.

 5. Jag tror inte att en saluhall i Karlstad skulle funka. Vi har gått fram så mycket i utvecklingen att vi inte behöver någon saluhall vid vårt lilla torg och se ut som någon fattig lettisk by. Jag tror inte att vi skulle kunna få alls så många som skulle jobba där, långt ifrån 65, och vi skulle kunna lägga pengarna på något mera vettigt! Idén om ett central park-liknande sundsta visar att vi har kommite ett steg längre i vårt tänkande, med att detta faktiskt skulle användas av alla och ett bra miljötänk.
  En saluhall i Karlstad är helt onödig, skulle inte ha många butiker och skulle, än en gång, bara stå där helt förgäves.

 6. Anders Thorsell

  Tror nog att gammla saluhallen är alldeles för stor och skulle nog inte funka. Min idé är att göra om Arkaden till saluhall. Där står ju de flesta butikslokaler redan tomma. Fördelarna är många. För det första så skulle det nog för första gången sedan det byggdes dra till sig folk. Det ligger även nära torget med bussförbindelserna och lokalerna är ju lagomt stora för småbutiker.

 7. @ Miranda. Framtiden får väl utvisa om det blir någon saluhall eller inte i Karlstad. Kul att du gillar idén om att skapa en Centra Park-inspirerad rekreationspark runt Sundstatjärn.

 8. @ Anders. Arkaden är alls ingen dum plats för att skapa en Saluhall, dvs en dedikerad matgalleria, i. Jag har själv noterat det också. Det borde vara en ganska bra idé för den lokalen.

 9. Carl Håkansson

  Saluhall i Karlstad =kortsiktigt beslut

  När politiker föreslår ombyggnad av Nordeahuset till saluhall, är det som att slätta över 70-beslutet att saluhallen över huvud taget stängdes.
  OK att man sedan förlåter väljarna för ett förhastat beslut.
  En ev. saluhall ska väl sen uppstå i den ursprungliga byggnaden
  Tänk långsiktigt !

 10. BItte Eriksson

  kOmmer ihåg saluhallen mycket väl.Var där med mamma och pappa och handlade gott bröd och fisk ibland.DEn va så otroligt vacker.Hoppas det blir något liknande igen i vackra KArlstad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s