Skapa en Karlstads Central Park av grönområdet runt Sundstatjärn, föreslår Operation Karlstad

Bow Bridge i Central Park i New York.

Skapa en central rekreationspark, med inspiration från Central Park i New York, av grönområdet runt Sundstatjärnet. Den idén förde Operation Karlstads Peter Sörensen fram i ett inslag som visades i Karlstads lokalteve-kanal Kanal 12 i september 2008. Och nu står han redo att ta förslaget ett steg närmare ett genomförande.

-Miljön kring Sundstatjärn har alla förutsättningar som krävs för att skapa en centralt belägen rekreationspark, av samma karaktär som Central Park i New York. Ytorna finns här redan, även om de är uppstyckade och i stora delar oanvända, säger Peter. Genom att omfamna hela grönområdet runt Bad- och idrottshuset, Norrstrandskyrkan och Sundstagymnasiet skulle man kunna skapa en fantastisk rekretationspark, ett stenkast från city.

Skapandet av en rekreationspark runt Sundstatjärn skulle enligt Operation Karlstad kunna kunna bli ett viktigt steg mot Karlstads Kommuns vision Livskvalitet Karlstad 100 000. Och Peter Sörensen hoppas nu få kommunen och någon visionär exploatör eller arkitektfirma att nappa på idén.

-Här skulle man kunna jobba med kanaler och broar, och bygga tennis- och boulebanor. Möjligheterna är enorma. Jag hoppas att jag kan få någon arkitekt sugen på att skissa litet på iden, fortsätter Peter. Det skulle inte bara skapa en fantastisk grön oas i Karlstad, utan dessutom öppna oerhört intressanta möjligheter för områdena runt parken, Sundsta och Norrstrand, att långsiktigt utvecklas till en förlängning av staden med en mer påkostad, stadslik och tät bebyggelse, med butiker, restauranger och caféer i bottenplanen och bostäder med smidesbalkonger och strålande utsikt mot parken och mot älven. Området runt Sundstatjärn skulle i framtiden mycket väl kunna bli ett av Karlstads mesta attraktiva ställen att bo på.

slottsskogen

Slottskogen i Göteborg. En annan centralt belägen rekreationspark.

Karlstad Kommun har sedan tidigare redovisat planer på ytterligare bostadsbebyggelse i områdets västra del, kring kyrkan, något Peter Sörensen anser vore ogenomtänkt.

–Det här området är det enda sammanhängande grönområdet av den här storleken vi har i centrala Karlstad. Mycket större än vår gamla stadspark som idag är kraftigt nerskuren i format och som ligger helt malplacerad och instängd. Ska vi ha en centralt belägen park så är det här den måste ligga. Jag förstår att Håkan Holm och Karlstad Kommun vill förtäta staden, och det är jag positiv till. Men förtätningstanken måste bygga på en långsiktig idé om hur man bäst tar tillvara stadens unika förusättningar. Skapar man en rekreationspark av det här formatet ger det istället unika förutsättningar för en långsiktig förtätning av hela området runt parken. Med potential för långt fler bostäder än vad man uppnår genom att bryta in med något enstaka hus i parkområdet. Det är kortsiktigt tänkande och hämmar snarast Karlstad långsiktiga tillväxtmöjligheter, säger Peter Sörensen.

Operation Karlstad avser inom kort att lämna förslaget som ett medborgarförslag till Karlstads Kommun.

Annonser

11 svar till “Skapa en Karlstads Central Park av grönområdet runt Sundstatjärn, föreslår Operation Karlstad

 1. En mycket bra idé! Den delen av Sundsta känns ganska död, och det finns mycket man skulle kunna göra för att förbättra det.

 2. Hej Magnus, kul att du gillar idén. Det vore grymt kul att se den skissas ut. Vi får verka för det 🙂

 3. Vilken super ide! hoppas den blir verkligenhet

 4. Hej Christoffer! Kul att du gillar idén. Visst vore det häftigt. Egentligen finns den där nästan redan. Den måste bara värnas, renodlas och förtydligas.

 5. Hemvändare

  Grönområden…..ska hela stan vara ett enda stort grönområde, eller? De boende på Sundsta kan väl ta sig till Gubbholmen eller Sandgrundsparken om de vill ta sig till ett grönområde! Det är inte många i de centrala delarna av stan som har så nära till stora grönområden som just folket på Sundsta! Bygg bostäder runt tjärnet istället! Det är bra för miljön det också!

 6. Hej Hemvändare! Hela staden ska alls inte vara ett grönområde. Precis därför pratar vi förtätning och hur den ska gå till. Jag föredrar idén om en stadspark runt tjärnet. Och en successiv omvandling av den relativt låga bebyggelsen där i kring till högre, mer stadslik bebyggelse. Drottning Kristinas Väg och Rudsvägen skulle på sikt kunna bli riktiga citygator, med en häftig miljö med närheten till stadsparken, badhuset, idrottshuset mm. Jag tror faktiskt till och med du skulle gilla det. Det blir ju bostäder runt tjärnet. Bara inte helt inpå. Jämför med husen kring Central Park. Utsikten från den ut över parken är superhäftig. Och parken och vattnet blir tillgängligt för alla.

 7. Härligt att se ditt arbete, men vad har hänt med bloggen? Saknar dina inlägg

 8. Hej Janne! Tack för det inspirerande omdömet. Jag har tagit mig en välbehövlig semestervila men återkommer i september med kommentarer kring och information om flera nya intressanta saker som är på gång – t ex ombyggnadsplanerna för Tingvallagymnasiets aula och Betlehemskyrkan, renoveringen av Alfieshuset samt av Järnvägshuset i kv Karlsvik på Hamngatan. Samt naturligtvis om NCCs fortsatta kamp för att få riva Kanikevillan, eller Vågmästarvillan som den också kallas, ett av Karlstads allra äldsta kvarvarande hus. Med mera 🙂

 9. vad har hänt?

  Har bloggen dött ut helt?

 10. Hej där! Nej då. Inte alls. Den har bara vilat ett tag. Operation Karlstads verksamhet har dock fortsatt som vanligt. Men nu är vilan över så jag hoppas du återkommer inom kort för att ta del av vad som händer på stadsmiljöfronten i Karlstad.

  Mvh,

  Peter Sörensen

 11. Karlstads Central Park låter underbart. Det saknas en plats där man ansträngt sig för att både försköna det yttre och anpassa med aktivitetsmöjligheter för oss Karlstadbor.

  Glöm för allt i världen inte en konstsalong, kan kombineras med café. Jag är en av många lokala konstnärer som följer utvecklingen och gärna finns med och ställer ut någon sommar…eller höst…eller vinter…

  Konsten är på stark frammarsch i kommunen.

  Mvh ”Pix”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s