Bygg gärna på Kartberget, men q-märk Sommaros gamla paviljong och miljön därikring

Fotografering framför paviljongen på Kartbergets topp kring år 1920. Foto:Privat

I dagens NWT och VF kan vi läsa om Trivselhus planer på att bebygga Kartberget, grönområdet mellan Romstad och Björkås, med villor. Kartbergsområdet är omfattande, centrumnära och naturskönt beläget. Att man vill exploatera just där är förståeligt och naturligt. Och från Operation Karlstad har vi inget att invända mot detta.

Dock bör man i samband med detaljplanen av området q-märka den kulturhistoriskt intressanta sommarpaviljongen från landeriet Sommaros dagar, som står på berget södra knalle, med utsikt in mot Karlstad. Och inkludera den charmiga gamla trävillan och dess pittoreska trädgårdspark som i många år skötts pietetsfullt av sina förre hyresgäst. Detta bör dessutom ske skyndsamt och i dialog med exploatören Trivselhus

Paviljongen och den gula villan är ett synnerligen pittoreskt och rogivande inslag i stadsbilden som ger förbipasserande en sällsam doft av svunna dagars Karlstad.

Självklart hoppas vi också att kommunen och Trivselhus lyssnar på de närboendes synpunkter, inte minst i Björkås, värnar tilltagna strövområden samt ytterligare förstärker den natursköna strandpromenaden som leder till den vackra lilla badplatsen vid Björkås. Då kan det säkert bli något riktigt bra av dessa planer.

Annonser

4 svar till “Bygg gärna på Kartberget, men q-märk Sommaros gamla paviljong och miljön därikring

  1. Hur man ens kan tänka tanken att bygga villor i detta rejäla område som rymmer uppemot 600 lägenheter, är helt otroligt. Snacka om kapitalförstöring!
    Staden är låglänt, byggd på lera och med risk för översvämningar och här har vi ett berg, Kartberget, med solid grund, och så skall man slösa bort detta med villatomter och gräsmattor?

    Finns det ingen bland er som begriper vad utomordentligt korkat detta är?

  2. Stefan > Jag delar din uppfattning. Området borde absolut kunna disponeras annorlunda, och bereda plats för åtskilligt fler lägenheter. Kommunen förefaller tyvärr sakna en genomtänkt plan för stadens långsiktiga utveckling. De är reaktiva istället för proaktiva och hamnar alltid minst två steg efter. Och skyller sedan på gamla planer.

  3. Tack för svar och stödjande åsikt, Peter.

  4. Inom kort presenteras ett förslag till en detaljplan för området för de boende i Björkås. Enligt förhandsrapporter är den ingen höjdare. Vi får se. Jag ska själv gå på mötet där den presenteras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s