Trivselhus presenterade förslag till detaljplan för Kartberget vid möte med Björkåsborna

Trivselhus förslag till detaljplan för Kartberget

Här om kvällen presenterade Trivselhus, företrädda av Göran Krischel, en detaljplan för den planerade byggnationen på Kartberget mellan Romstad och Björkås. Av planen framgick att i princip hela området rensas från skog för att ge plats åt 58 villatomter. Endast enstaka rader av träd lämnas mellan det nya området och den befintliga bebyggelsen på Björkås.

–Det blir 13 meter mellan tomterna, vilket är alldeles för lite. Vi har bett dem minska tomterna något för att kunna ta bort en rad med hus. Det skulle ge oss ca 35 meter skog mellan områdena. Men de verkar inte vilja lyssna till våra synpunkter, berättar en av de boende.

En snabb titt på förslaget till detaljplan visar på en i vårt tycke allt för hård exploatering av skogen, såväl vid sidan av som i området. I planen verkar dock det befintliga gula huset och Sommaros sommarpaviljong från 1800-talet lämnas intakt tillsammans med omgivande miljö, vilket är glädjande.

I en artikel i VF den 14 jan påstås att ”den värsta oron” lagt sig hos de boende, något som inte riktigt överensstämmer med de rapporter Operation Karlstad fått. Vi återkommer med mer information i detta ärende.

Annonser

11 svar till “Trivselhus presenterade förslag till detaljplan för Kartberget vid möte med Björkåsborna

 1. Jag tror inte att det var någon detaljplan han presenterade, villagubben, det har du fått om bakfoten Peter. Skärpning om kvaliteten på din blogg ska hållas uppe!

 2. Hej Maria! Säger du det. Jag ska kika närmare på det inom kort. Nog ser det ut som ett förslag till detaljplan vid en snabb titt. Ett mycket seriöst menat förslag var det hur som helst.

 3. Ja, vem som helst kan ju rita ett detaljerat förslag och kalla det en detalj-plan, om man vill, eller ha en detaljerad plan om vad som helst egentligen! Men som du förhoppningsvis har koll på (annars borde du väl ha det…?!) är det ju kommuner som har planmonopol och gör detaljplaner (enligt Plan- och bygglagen) och byggnadsnämnden som ger i uppdrag och antar de samma. Få lite koll va om det nu är en stadsmiljö-blogg det här…

  • Ha-ha. Härlig attityd där 🙂 I teorin funkar det ju mycket riktigt som du säger. Och så var det nog upprinneligen också avsett att fundera. Men i realiteten fungerar det idag så, och det misstänker jag att du väl känner till, att exploatörerna lämnar in ganska långt gångna skisser, eller ”förslag till detaljplaner”. Som i de flesta fall bara ritas om i identisk form av kommunen, döps om till detaljplaner och sedan ställs ut. Detta konstaterade Boverket nyligen i en rapport där man säger att stadsplaneringen har blivit exploatörsdriven. Men, låt oss kalla det en skiss om det får dig att känna dig bättre till mods 🙂 Bli dock inte allt för förvånad om vi snart ser ett detaljplaneförslag som ser till förvirring likartat ut.

 4. Den som lever får se, helt enkelt… Ha det bra!

 5. Stadsnära, fin utsikt, berggrund, plats för 3-400 lägenheter…….istället så skall man bygga 58 j-la villor??? Helt otroligt vilken inkompetens det finns i denna stad!

 6. Suck, kära Wotjek, menar du gemene Karlstadbo när du drar alla över en kam på det viset? Eller alla kompetenta tjänstemän? Eller menar du just företaget Trivselhus med gubbe i spets som har suttit och skissat i sin lilla drömvärld…?! Tänk innan du slänger ur dig sådana förolämpningar i fortsättningen, den som verkar mest korkad är ju den som yttrar de samma.

 7. Ja du, Maria!
  Det svider när sanningen kommer fram.
  Stadsbyggandet i denna stad lämnar en hel del att önska.
  Rivningstomter som stått öde i decennier mitt i stadens centrala delar, byggprojekt som inte blir av, vägar som inte byggs trots garanterade statsbidrag, utlysta arkitekttävlingar som fibblas bort av manipulerande politiker, pråmen med gamla telefonstolpar till master som tillåts ankra utanför residensbyggnaden och som man tydligen inte klarar att bli av med, färghysteri i villaförorten, vasst grus som ger cyklister punktering, dyrbart hastighetsskyltvansinne och nu……på en plats med solid berggrund i en stad där annars nästan allt måste pålas, skall man bygga villatomter. 58 st.
  Är inte detta exempel på inkompetens så begriper inte jag vad det är?

 8. Jag ger upp! Ni verkar inte pålästa någon av er på denna sida. En gubbe. Ritar villor. Håller med om att det ser heltokigt ut! Men klaga på gubben i fråga. Inte på de som INTE står för förslaget. Om någon är inkompetent är det ju den som inte har koll på läget över huvud taget. Det vill säga både Wotjek, Peter och Trivselhusgubbe.

 9. Hej Maria och Wojtek!

  Låt oss försöka lämna aggressiviteten och munhuggeriet därhän och istället fokusera på att diskutera sakfrågorna. I det här fallet det föreliggande utkastet/förslaget från Trivselhus till ny bebyggelse på Kartberget.

  Ingen av oss är såvitt jag förstår några proffs på detta. Men diskutera borde vi ju ändå kunna göra. Eller hur?

  Att Wotjek tycker att det borde byggas högre flerfamiljshus på platsen har han gjort tydligt. Och kanske har han en poäng där. Kanske kunde man till och med tänka sig en kombination av högre flerfamiljshus, radhus och villor.

  Personligen tycker jag helheten är viktig, dvs att man värnar den naturnära känslan såväl för de boende på Björkås som för de tillkommande. Dagens förslag har i mina ögon fått sprida ut sig på allt för stor yta och tränger allt för nära den befintliga bebyggelsen.

  Dessutom tycker jag att strandpromenaden och kulturmiljön kring den gamla gula villan och den gamla Sommarpaviljongen från Landeriet Sommaros dagar borde värnas och bevaras för att kunna avnjutas av samtliga, såväl boende i området som övriga Karlstadbor.

  Stadens behov som helhet och platsens förutsättningar och värden borde styra istället för en vinstmaximering för en exploatör.

  Vad tycker du själv om förslaget Maria? Vore kul att höra.

 10. Vansinne presenterat på Kst kommuns hemsida idag.
  ”Villor och radhus planeras på Kartberget
  Stadsbyggnadsnämnden gav stadsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att planlägga området mellan Romstad och Björkås för bostadsbebyggelse. Marken ägs av Trivselhus som vill bygga ett 60-tal radhus och villor. Området ingår i den fördjupade översiktsplanen för Västkust. Där påpekas att det är viktigt att inte exploateringen omöjliggör en framtida broförbindelse över älven till Jakobsberg.

  – Nu har vi kommit en bit med Västkust och det är dags för Kartberget, säger Lena Grip (V), ledamot i stadsbyggnadsnämnden. Planläggningen bör kunna påbörjas under hösten 2010.!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s