Ellret som borde vara ett och. VF-artikel om Betlehemskyrkan sätter fingret på grundfelet i problemformuleringen.

Betlehemskyrkan i Karlstad. Kan den byggas om men ändå bevaras?

Idag har VF glädjande nog ett reportage om den planerade ombyggnaden och partiella rivningen av Betlehemskyrkan i centrala Karlstad. Det är bra. Ingrepp som de som nu planeras i byggnadsverk av en dignitet som Betlehemskyrkan, sedan över ett kvarts sekel tillbaka ansedd som varandes av Byggnadsminnesklass, ska man inte ta lätt på. De ska diskuteras och utredas grundligt för att se till att minsta möjliga åverkan görs på fastigheten. Det är vi skyldiga framtida Karlstadbor.

Som länsombud i Svenska Byggnadsvårdsföreningen och som flitig stadsmiljödebattör via Operation Karlstad har jag redan kommenterat detta ärende här på Operation Karlstads Stadsmiljöblogg, med två (1,2) debattartiklar i pressen och i mängder av diskussioner på flera av stadens olika frikyrkliga bloggar. Jag har dessutom i trevligt samspråk diskuterat saken på plats i kyrkan med företrädare för Missionsförsamlingen samt arkitekten Jonas Haglund. Vad jag anser i frågan är därför inte en hemlighet för någon.

Däremot tycker jag att det är märkligt att det bara är min egen röst som hörs mot den planerade rivningen. Vart är alla andra kritiska röster i den offentliga debatten? Vad tycker de politiska partierna? Vad tycker övriga Karlstadbor? Vad tycker Karlstad Lever och CarlstadsGillet – föreningar vars själva roll ju är just att värna stadens kulturhistoria. Och varför är det så tyst från Värmlands Museum som i 25 år hävdat att byggnaden är av Byggnadsminnesklass?

Betlehemskyrkan är tveklöst en del av stadens kulturhistoriska arv. Bild: Värmlands Museum

För mig är kommunens obändiga ovilja att skyddsmärka stadens kulturhistoriska byggnader svår att förstå. I synnerhet när det gäller en fastighet som Betlehemskyrkan, ett byggnadsverk som är enormt påkostat och som går utanpå det mesta vi har här i staden. Byggnaden är inte bara ett storslaget arkitektoniskt verk utan också ett tidsmonument över 1920-talets tidsanda och tre av den tidens stora industrimän – Anders Löfberg, som köpte tomten för dyra pengar och sedan skänkte den till sin församling, och de tvenne framgångsrika byggmästarbröderna Olov och Johan Wästlund, som sedan inte ville vara sämre, utan erbjöd sig att bygga kyrkan åt församlingen för 300 000 kr, dvs långt, långt under vad det normalt skulle ha kostat.

Fastigheter som Betlehemskyrkan tillhör inte bara de 350 församlingsmedlemmarna, utan i hög grad också staden själv och de övriga snart 100 000 människorna som bor här. De är en del av stadens kulturhistoria. Dess arv. Och genom att riva dem, gör man våld inte bara på stadens historiska arv, utan också på stadsmiljön. Rubriken på artikeln i VF sätter, medvetet eller omedvetet, fingret på den olyckliga polarisering som tyvärr så ofta framställs i dessa sammanhang –”Bygga om eller bevara” – som om dessa vore de enda alternativen. Hur vore det om man istället fokuserade på det som egentligen är det väsentliga i fall som detta, nämligen hur man kan ”Bygga om och bevara”.

Hur skall vi annars kunna bibehålla stadens utpekade kulturmiljöarv intakt, för framtida generationer att kunna uppleva?

Läs också:

Anpassa verksamheten till kyrkan, inte tvärtom” debattartikel av Hans-Olof Boström i VF den 13 mars.

Tvärtom i kyrkdebatten” debattartikel av Gunno Qvist, ordförande i Missionskyrkans ombyggnadsgrupp, i VF den 17 mars.

Antikvarisk förundersökning av Betlehemskyrkan” gjord av Värmlands Museum.

Annonser

2 responses to “Ellret som borde vara ett och. VF-artikel om Betlehemskyrkan sätter fingret på grundfelet i problemformuleringen.

  1. Tack för tipset. Jag lägger in länk till artikeln i inlägget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s