Solstaden 2015 – en stadsmiljövision för ett attraktivare Karlstad. Både för boende och turister.

Solstaden 2015 – en vision om hur Karlstads unika värden ska lyftas fram.

Solstaden 2015 är en vision om hur vi på bästa sätt kan lyfta fram allt det som gör Karlstad unikt som besöksstad – det handlar i grunden om att ta tillvara platsens själ – eller genius loci som de gamla romarna kallade det, berättar Peter Sörensen från Operation Karlstad, en av upphovsmännen bakom visionen.

Vad är det då som utgör Karlstads själ? Enligt Peter Sörensen och bebyggelsegeograf Johan Stensson, som också varit delaktig i framtagandet av visionen, är det unika vattenläget och den kulturhistoriska staden de två fundament som utgör stadens största resurser. Och det är just dessa värden som man lyft fram i visionens två huvudstråk, kulturmiljöstråket Hybelejens promenad och naturstråket Solapromenaden.

Karlstads unika vattenläge och kulturmiljöer lyfts fram i två stråk. Klicka för stor bild.

Hybelejens promenad spänner från Klaraborgs Herrgård i väster till gamla Lasarettet, Flickskolan och Pråmkanalen i öster. Och längs promenaden Älvgatan/Tingvallagatan ligger några av stadens kulturhistoriskt mest intressanta byggnader och miljöer, med kvarteret Almen, residenstorget med stadens gamla hamn, residenset, rådhuset, torget, frimurarlogen, Värmlandsbanken, Bergqvisthuset, Tingvallagymnasiet, Komministergården, Tabernaklet, gamla lasarettet, Flickskolan, gamla Fängelset och pråmvaktsstugan.

–Här ligger också stadens historiska handelscentrum, idag i form av Mitticity. Men redan 1858, alltså sju år före den senaste stora stadsbranden, byggdes Karlstads första inomhusgalleria på denna plats, Bazaar. Och så torget förstås, som är den ursprungliga handelsplatsen, med långt mer än tusenåriga anor, berättar Johan Stensson.

I delar av naturstråket Solapromenaden anläggs en vattennära promenadbrygga.

Stadens unika vattenläge har man valt att lyfta fram i den nordsydligt gående Solapromenaden, som sträcker sig från Residenstorget, via Sandbäcksgatan, gamla officersbostället, Borgmästarholmen, över motorvägsbron och så söderut längs älvpromenaden på Sundsta tillbaka in mot stan via Sandgrundsudden. I detta stråk har man föreslagit att man ska anlägga en promenadbrygga som för flanörerna närmare vattnet.

En liknande brygga i den sk Tullgarnsparken, längs Fyrisån i Uppsala, har blivit en succé.

–Solapromenaden bjuder på fantastiska vyer av Karlstad och Klarälven. Ett bättre sätt att marknadsföra Karlstad finns inte. Genom att anlägga en vattennära promenadbrygga i stråket skapar man en vattennärhet som tyvärr saknas i Karlstad idag. Promenadbryggan kommer att bli uppskattad såväl av besökande turister som redan bofasta Karlstadbor. Liknande promenadbryggor har byggts i Stockholm och Uppsala med framgång, men också i mer närbelägna Säffle, berättar Peter Sörensen.

Teaterbistron är ett av de åtta dragplåster som man vill lyfta fram längs stråken.

För att ytterligare förstärka citykärnans och stråkens attraktivitet har man lyft fram åtta platser belägna längs stråken som ska fundera som dragplåster. Det är i de flesta fall befintliga miljöer som man vill förädla, men i vissa fall handlar det också om rena nybyggen. I somliga fall inspirerat av platsernas tidigare historiska funktioner. Restaurang Kallbadhuset och Teaterbistron är två exempel.

–Dessa platser är avsedda att fungera som noder och dragplåster för stråken, förklarar Peter Sörensen. Därför ligger de dels i stråkens ändar, men också samlade kring residensparken, teatern och det fantastiska älvrummet mitt inne i Karlstad city. Så här är det vi vill att Karlstad ska upplevas på bästa sätt.

Innehållet i visionen Solstaden 2015 finns redan kortfattat presenterat i en broschyr som du kan ladda ner här. En mer fördjupad beskrivning av innehållet i visionen kommer att ske vid en presskonferens inom kort. Och vecka 20 sänds ett program i lokaltevekanalen Kanal 12 om att utveckla platsens själ där visionen Solstaden 2015 tas upp som exempel. Har du redan nu frågor är du välkommen att kontakta Peter Sörensen på 0730-20 52 82.

Läs också | ”Ett svenskt Venedig” ur VF den 6 maj 2010

Läs också | ”Sagan om årummet” ur UNT 29 maj 2009. Om byggandet av en promenadbrygga längs Fyrisån i Uppsala.

Annonser

4 responses to “Solstaden 2015 – en stadsmiljövision för ett attraktivare Karlstad. Både för boende och turister.

 1. Äntligen uppmärksammas stadens kvaliteter på ett sätt som inbjuder till att sakta avnjutas en solig dag. Förhoppningsvis blir detta lika bra och uppskattat som båtbussarna. Karlstad har ett underbart vattenläge som tyvärr inte alls har tillvaratagits. Detta inbjuder till möten vid vattnet till skillnad från segregerade döda bostadsområden utan liv, atmosfär och själ BRAVO!

 2. Uppskattar era visioner för Karlstad även om jag inte riktigt är med på tankarna om Restaurang Kallbadhuset. En glaskub vid vattnet är inte riktigt vad jag vill se om jag ska sitta på Stadshotellets terass en varm sommarkväll.

  Vissa delar av era tankar som ni målar upp i er ”sommarhälsning” skulle annars vara tämligen enkla och billiga att genomföra redan nu, som exempelvis informationsskyltarna, badstranden och hotellets terass. För informationsskyltarna finns väl inte i dag?

  Att återställa sandstranden på Borgmästarholmen vore inte så kostsamt. Kanske skulle även hotellet intill vara intresserade av att delta i ett sådant projekt? Det skulle ju kunna gynna dem både när det gäller övernattningar och besökare till restaurangen/caféet.

  Att Stadshotellet själva inte tar till vara på sin vackra terass är för mig en gåta. Den ligger ju otroligt vackert vid älven med både västerläge och kvällssol. Ett kombinerat café/restaurang där vore ett ordentligt lyft. Det skulle rentav kunna bli Karlstads Mossebacke (klassisk uteservering på Södermalm i Stockholm).

 3. Kul att ni gillar idéerna. Det vore grymt kul om några av dem blev verklighet. Vecka 20 börjar ett reportage om visionen gå i Kanal 12 på teve. Kolla in det.

 4. Jonas Haglund

  Kul med konkreta idéer! Jag gillar spångarna nära vattenytan. Kanske måste de var nån slags flytande historier för att följa älvens varierande nivåer men det gör det antagligen bara enklare att genomföra. Man slipper pålning osv. Den idén borde kommunen ta in i budgeten omgående! Kallbadhus som en glaslykta gillar jag. Skulle den inte likaväl kunna ligga på östra kajen nedanför Stadshotellet och vara en del i deras utbud? Kanske större chans att funka ekonomiskt? Personligen skulle jag gärna se nåt lågt flytande på vattnet istället för den sk Båten nedströms bron. För övrigt har jag ritningar för att bygga en venetiansk bruksgondol, sk Sandola. Kanske skulle vi ha sommargondoljärer på älven, gärna skolade i operasång!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s