En sommarhälsning från Solstaden år 2015.

Efter att vi klivit av bussen på busstationen bestämde vi oss för att gå Hybelejens Promenad, en kulturmiljöpromenad som bär namn av en mytomspunnen gestalt från 1800-talets Karlstad, Carl Jacob Heublein. Han var tydligen en riktig innovatör och idéspruta. På Selma Lagerlöf gjorde han så starkt intryck att hon lät en av gestalterna i Gösta Berlings Saga, Kevenhüller, inspireras av honom. Så nu lever han för evigt den gode Hybelejen, tack vare henne. Det hade varit kul att få träffa honom.

Promenaden började praktiskt nog bara ett stenkast från busstationen, borta vid en fantastiskt vacker herrgård, Den Löwenhielmska Herrgården. I mitten på 1800-talet uppfördes den av greve Carl Löwenhielm, då en av kungens närmaste män och en av de inflytelserikaste männen i Europa. Här, i den underbara återskapade herrgårdsparken, bjöds en gång till grandiosa festligheter, med kungligheter och furstefamiljer bland gästerna. På en informationsskylt läste vi att Löwenhielm själv aldrig red till häst, utan alltid färdades i sin plymförsedda vagn som framfördes av två livréklädda kuskar. Och att han hade sitt sommarresidens på Long Slott utanför stan, idag tyvärr rivet. Han måste ha varit en annorlunda figur i 1800-talets Karlstad den märklige Carl. Häftigt.

Efter en förmiddagsfika i herrgårdsparken promenerade vi in mot centrum, på kajkanten längs älven. Här, längs den kullerstensbelagda Älvgatan, eller Hamngatan som den ursprungligen hette, enligt en informationsskylt, ligger resterna av det gamla Karlstad. Det som inte föll offer för den sista stora stadsbranden 1865, som slukade större delen av stadens hus. Det är ett par kvarter med jättemysiga små trähus inbäddade i vacker grönska. Man kan riktigt drömma sig tillbaka till hur det en gång såg ut i staden. Det måste ha varit en idyll.

Här ligger t ex det Fittinghofska Huset, en pampig tornvilla från 1800-talet som idag är hemvist för Länkarna. Fittinghoff han ville bara nöja sig med det allra bästa när han byggde huset, läste vi på en informationsskylt. Så virket fick köras från nordvärmland med häst och vagn. Att flotta det dög nämligen inte för Fittinghof. Men så gick han också i konkurs innan huset blev klart och en läkare vid namn Haak fick bygga klart det. Men vad fint det blev.

Väl inne i stadens centrum är det otroligt vackert. Här viker älven av i en vid båge och rundar stadens teaterbyggnad, ritad av den svenske teaterarkitekten Anderberg på 1800-talet. Precis efter att vi passerat Residensparken, stadens gamla hamn, kom vi fram till gallerian Mitt i City. En rätt häftig byggnad med gula villor ovanpå ett blått hus. Wow! Tänk hur de byggde vid sekelskiftet. Och ännu häftigare blev det när vi läste om Bazaar, Karlstads första galleria som byggdes på samma plats redan 1857. En udda fågel i det dåtida Karlstads bebyggelse, med fyra höga entréportaler, läste vi på informationskylten. De två mittersta portalerna var för hästar och vagnar. De övriga för gående. Tydligen var det byggt efter en idé hämtad från kontinenten. Men det blev bara 8 år gammalt innan även det föll offer för stadsbranden. Litet häftigt var det att få veta historien om gallerian. Och att den nya alltså ligger på samma plats idag.

Därefter hade vi tänkt fortsätta bort och kika på det gamla gymnasiet där Fröding och Erlander har gått, och vidare bort till Tyggården med gamla lasarettet och fängelset, där Carlstads Artilleri låg förlagt på Karl den XIIs tid. Men det får vänta till nästa besök. För nu var vi hungriga.

Istället svängde vi därför av och tog en glass på Statts Sommarservering, en jättefin uteservering i västa medelhavsstil vid Stadshotellet, med utsikt över Klarälven och Teatern. Verkligen vackert med massor med blommor, palmer, fontän och pergola. Mitt i stan!

Efter det bestämde vi oss för att ta en långpromenad på Solapromenaden. Det var verkligen ett bra beslut. De har nämligen byggt en lång promenadbrygga som går alldeles i vattenbrynet, flera kilometer. Efter att vi passerat det vackra gamla Officersbostället kom vi till Borgmästarholmen där vi faktiskt passade på att ta ett dopp i Klarälven vid den nyanlagda sandstranden. Den fanns tydligen här på 1950-talet men var sedan ingenvuxen fram tills här om året då den återskapades. Det var en bra idé tycker jag.

Efter att ha gått hela varvet runt, vilket tog nästan en timme, hade vi blivit rejält hungriga. Så väl inne centrum igen tog vi en eftermiddagsfika på takserveringen uppe på Hybelejens Kvarn. Kvarnen är tydligen en nyuppförd exakt kopia av den kvarn som stod här fram till 1892, men som då revs. Coolt! Från takserveringen, 13 meter upp, hade man en fantastisk utsikt över Karlstad.

Middagen, åt vi sedan i Restaurang Kallbadhuset alldeles intill, en fyrkantig kub i glas som svävar magiskt över Klarälvens mörkblå vattenvirvlar. Maten var jättegod. Efter middagen blev det sedan kaffe och avec i den närbelägna jättemysiga Teaterbistron. Kvällen var ljum så vi satte oss på den vackert gatstensbelagda, nyanlagda lilla uteserveringen under natthimlen, mitt i den vackraste delen av Karlstad. Med Anderbergs vackra Teaterbyggnad i vacker kvällsbelysning som fond. Nedan för var det faktiskt folk som badade i Klarälven, mitt inne i stan. Häftigt. En perfekt avslutning på en perfekt dag.

Vi höll nästan på att missa vårt sena tåg hem, så vi fick springa till stationen. Tur att den låg så nära. Vi hade verkligen en kanondag i Karlstad. Och det var så vackert. Hit måste vi åka igen.

Hälsningar Linda och Johan.
Karlstad den 23 juni 2015.

Annonser

6 svar till “En sommarhälsning från Solstaden år 2015.

 1. Vacker beskrivning av vår wunderbara stad, saknar bara tjejen från Kungsgatan 6 med världens starkaste röst, Zarah Leander. Men hon fick ju åtminstone bli staty inne på teatern.

 2. Uppskattar era visioner för Karlstad även om jag inte riktigt är med på tankarna om Restaurang Kallbadhuset.

  Vissa delar av era tankar skulle ju vara tämligen enkla och billiga att genomföra redan nu, som exempelvis informationsskyltarna. För de finns väl inte i dag?

  Att återställa sandstranden på Borgmästarholmen vore väl inte heller så kostsamt. Kanske skulle även hotellet intill vara intresserade av att delta i ett sådant projekt? Det skulle ju kunna gynna dem både när det gäller övernattningar och besökare till restaurangen/caféet.

  Att Stadshotellet själva inte tar till vara på sin vackra terass är för mig en gåta. Den ligger ju otroligt vackert vid älven med både västerläge och kvällssol. Ett kombinerat café/restaurang där vore ett ordentligt lyft. Det skulle kunna bli Karlstads Mossebacke.

 3. Hittade lite utformningsförslag betr resecentrum och den nya bebyggelsen på Zakrisdal.

  http://www.rak.nu/index.php?option=com_easygallery&Itemid=41

 4. Har du några kommentarer på förslaget till ny översiktsplan för Karlstad?

 5. >Jens. Jag har faktiskt inte haft tid att kika på det ännu. Vad tycker du själv?

 6. Jag har hittills bara tittat på Välsviken och Resecentrum.

  I princip tycker jag det verkar bra, nackdelen är ju att det är lätt att skriva saker som låter stadsmässigt, men slutar i att det blir villamatta i alla fall. Givet hur stadsbyggnad verkar ske här i Karlstad kanske man inte ska ha för höga förhoppningar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s