Vad hände med de vackra väggmålningarna på gamla Grand Hotel?

Vad hände med väggmålningarna på Grand Hotel? Bild från 1980-talet.

På den utmärkta sajten Karlstad Nöje Nostalgi på Facebook hittar jag bilden ovan från gamla Carlstad Wapen som under en tid huserade i Grand Hotels fd lokaler i hörnet Drottninggatan/Västra Torggatan. Här ser man tydligt de gamla färggranna väggmålningarna som prydde väggarna.

Vad hände egentligen med dem efter att Carlstad Wapen lämnade lokalen? Och med resten av den en gång synnerligen påkostade inredningen i hotellets bägge matsalar? Hur står det egentligen till med skyddet och ansvarstagandet för Karlstads kulturmiljöarv?

8 svar till “Vad hände med de vackra väggmålningarna på gamla Grand Hotel?

 1. Det känns som att Karlstad inte vill kännas vid sitt kulturarv. Är det bara jag som tycker så?

 2. Eller brister de ansvariga i sitt engagemang och ansvar?

  Stadsbyggnadsnämnden och stadsbyggnadsförvaltningen har ett stort ansvar. Det känns som om många av dem som sitter i nämnderna inte inser vilka viktiga och ansvarsfulla uppdrag de tagit på sig.

  Aningslöshet är naturligtvis ett enkelt sätt att undgå att ta på sig ansvar. Men för kulturmiljöarvet är det fullkomligt förödande. Vilket tyvärr står uppenbart gång efter annan i Karlstad. Utan att något parti lyfter på ögonbrynen eller verkar bry sig.

 3. Synd om de är förstörda! Det är annars något jag tycker mycket om, när äldre väggmålningar får bli en del av en modern interiör – mer unik kan ju inte en lokal bli! I Karlskrona finns i en restaurang, och skam vore verkligen annars, en väggmålning kvar av en lokal konstnär, Gunnar Torhamn. Målningen visar en stadsvy med den mest framträdande arkitekturen, örlogsfartyg, sjömän med vackra flickor vid sin sida, träd, sol och blått hav…

 4. Carolina > Jag har inte undersökt saken i detalj. Men sedan Cubus flyttade in i lokalen har man till synes blåst hela bottenvåningen på det en gång påkostade hotellet kliniskt ren på allt av kulturhistoriskt intresse. Idag ser det ut som en vitmålad lagerlokal. Politiskt är detta tyvärr en ickefråga i Karlstad. Ingen är intresserad av att identifiera och skydda Karlstads kulturhistoriska värden.

 5. Kul att se en bild av min kompis Anders Malmsköld från hans storhetstid. Vill minnas att det var en glasbutik i bottenplanet hela 60- och 70-talet. Fanns en springbrunn som tilltalade fantasin därinne.

 6. Hej Jan! Stämmer. Affären hette om jag inte minns fel Gustaf Petterssons. Och stora delar av den en gång grymt påkostade hotellinredningen fanns kvar när Carlstad Wapen invigdes. Där fanns även springbrunnen, vars ursprung jag inte känner till. Men nog tilltalade den fantasin.

  Det kan jag dock lova dig att dagens lokaler knappast gör. De skalades inpå benet och vitmålades för att bereda väg för Cubus. Några få år senare har Cubus lämnat staden och en ny aktör står i begrepp att ta lokalerna i besittning. Sic transit gloria mundi.

  Och var det verkligen nödvändigt måste man fråga sig? Hade inte den exklusiva miljön istället kunnat setts som en resurs för en verksamhet, som t ex en klädesbutik. I Stockholm har man ju lyckas skapa en unik butik, Urban Outfitters, i en vacker gammal biosalong. Där känslan och kunskapen finns kan framåtskridande och bevarande mycket väl gå hand i hand.

 7. Väggmålningarna fanns kvar och bevarades när Jäger tog över lokalerna 1993, det skapades ett ljusdike i golven med ”pansar-glas” så hela målningarna kunde skådas från övervåningen.

 8. Nu när du säger det så har jag något svagt minne av att det var så man gjorde. Frågan är vad som hände sedan. Det är inte för inte som man brukar kalla den här typen av kulturmiljöhantering för ”de små stegens tyranni”. Vore kul att undersöka saken. Eller kanske inte alls kul….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s