Karlstad Waterfront. Ett alternativt planförslag för Kv Kanoten framtaget av Operation Karlstad.

Karlstad Waterfront och Kanalstaden sett från Brygguddens yttre udde.

Karlstad Waterfront är namnet på ett nytt, alternativt planförslag för Kvarteret Kanoten i Karlstad, framtaget av en grupp stadsmiljöintresserade personer inom stadsmiljönätverket Operation Karlstad och verksamma inom bl a arkitektur, planering och design.

–Vi deltog på kommunens samråd och blev inte direkt imponerade av kommunens eget detaljplaneförslag, berättar Peter Sörensen, initiativtagare till Operation Karlstad och en av de fyra personer som arbetat fram förslaget. Vi, och många med oss, uttryckte en hel del kritiska synpunkter och frågor under samrådet och planarkitekt Kerstin Berg från Karlstad Kommun uppmanade oss då att ta fram ett eget förslag på hur vi tyckte att området skulle kunna förvaltas.

Kanalstaden. Urbana stadsradhus med offentliga bottenvåningar, på kajkanten.

–Om det var allvarligt menat vet jag inte. Men vi tog uppmaningen på allvar och efter tre intensiva planeringskvällar hade vi förslaget klart. Vi gav det namnet Karlstad Waterfront vilket kändes naturligt då  det ju är precis vad det handlar om, Karlstads ansikte mot vattnet. Med fantastiska möjligheter att skapa en stadsmiljö som är unik inte bara i Sverige, utan i Skandinavien och faktiskt, i Europa, förklarar Peter.

–Vi har sneglat på mängder av liknande projekt ute i Sverige, Europa och USA för att dra lärdom av de erfarenheter man dragit där. På basis av dessa erfarenheter har vi skapat områdets två dragplåster, den unika stadsmiljö i Kanalstaden som vätter mot Inre Hamn och den urbana park- och vattenmiljön i Tullholmsparken som vätter mot Tullholmsviken, vår egen variant av Karlstad Waterfront Park, fortsätter han.

Tullholmsparken, eller Karlstad Waterfront Park. Med paddelklubben i förgrunden.

–Innan vi började skissa pratade vi mycket om vem vi bygger för. Och här går den kanske skarpaste skiljelinjen mellan vårt och kommunens förslag. Kommunen fortsätter att bygga bostadsområden för välbärgade 50-plussare som flyttat från villan när barnen flugit ut. Med sjöutsikt, parkeringsgarage i bottenplan och odlingslotter på öppna innergårdar. Detta rimmar som vi ser det illa när man i samma andetag pratar om att skapa en urban, levande stadsmiljö.

–Med Karlstad Waterfront har vi istället satsat på att försöka skapa en dynamisk, spännande stadsmiljö som kan attrahera unga akademiker, kreatörer och entreprenörer som är i början av sitt yrkesliv att stanna kvar och bo och verka i Karlstad efter avslutad utbildning på Karlstads Universitet. Istället för att flytta vidare till Stockholm, Göteborg eller Malmö. Men också att locka samma kategori av personer att flytta hit.

Karlstad Waterfront. Vattennärhet, grönska och urbant stadsliv och puls sida vid sida.

–Idén till Kanalstaden som vätter mot Inre Hamn är dels hämtad från Amsterdams historiska och charmiga, men ändå stadsmässiga, kanalkvarter. Men också från moderna kanalstadsprojekt som trendiga Sluseholmen i Danmark och färgstarka Tutti Frutti i England. Det är korta fastigheter, en variant av urbana stadsradhus med offentliga bottenvåningar och takterasser med sjöutsikt. Responsen från de arkitekter och företagare vi presenterat idén för så här långt har varit mycket, mycket positiv, förklarar Peter Sörensen.

Sluseholmen i Danmark. Modern kanalstad och en förebild för Karlstad Waterfront.

–En äldre, erfaren arkitekt som varit verksam inom stadsplanering under en stor del av sitt yrkesliv var en av de första vi presenterade idén för. Han ringde direkt tillbaka när han tittat på förslaget och var närmast lyrisk. Jag älskar det, sa han. Och en av mina goda vänner, en tjej som driver ett framgångsrikt företag, sade att hon skulle vilja boka en lägenhet och ett kontor direkt, berättar Peter. Precis så ville hon bo och jobba. Det känns inspirerande och kul. Det ska bli spännande att se vilken respons idén får när vi presenterar den i flera forum.

Karlstad Waterfront ingår nu som en del av de samrådsdokument som kommer att ligga till grund när man beslutar om den slutliga utformningen av en detaljplan för Kvarteret Kanoten. Karlstad Waterfront är presenterat på särskilda dragningar för Kommunledningen, Stadsbyggnadsnämnden samt Stadsbyggnadskontoret. Och fler presentationer är redan inbokade. Inom kort kommer förslaget dessutom att presenteras för media.

Läs mer – Karlstad Waterfront, en presentation. Ladda ner pdf.
Se film – Karlstad Waterfront. The Movie.
Press – Ett litet Amsterdam. TV4 Värmlandsnytt den 17 oktober.
Press – Karlstad Waterfront. Artikel i VF den 12 oktober.
Press – Förslag om en kanalstad på Kanikenäset. NWT den 12 oktober.
Press – Många frågetecken kring Kanoten. VF den 20 september

13 svar till “Karlstad Waterfront. Ett alternativt planförslag för Kv Kanoten framtaget av Operation Karlstad.

 1. Bra jobbat! 🙂

 2. Fast höghusen kunde man gott slopa eller sänka höjden på. Hur höga är de tänkta att bli? (hinner inte läsa hela planförslaget nu)

 3. Kommunens skiss som ingår i underlaget till planprogrammet är avsevärt mycket mer attraktiv än detta förslag av klossar i olika färger uppradade enligt nån typ av preussisk ”ordnung”-princip.
  Naturligtvis skall man också bygga mellan Tullholmsviken och packhusgatan! Vassodlarna bland er har halva naturreservatet (söder om planområdet) att rulla runt i!

  • Skisserna ovan är som jag hoppas att du förstått sk volymskisser, avsedda att visa fastigheternas byggrätter. Inte deras utseende. Med färgerna har vi velat förtydliga att vi vill se korta fasader med stor individuell variation, en idé som vi hämtat t ex från de klassiska kanalkvarteren i Amsterdam, från Nyhavn och från den trendiga kanalstaden Sluseholmen i Danmark. Det är en urban form av stadsradhus som vi tror skulle fungera utmärkt här längs kajkanten i Inre Hamn. Med takterrasser ovanpå och offentliga lokaler för butiker, caféer och kontor i bottenvåningarna. Läs gärna presentationen som finns att ladda ner som pdf. Där finns fler inspirationsbilder från dessa områden. Jag tror faktiskt att till och med en tuff debattör och hardcore-exploatör som du skulle tycka om dem. Om än motvilligt 🙂 Vad tycker du om bassängerna med broar över och de fyra höghusen i glas? De borde väl ändå vara i din smak? Eller ser du inget alls som du gillar?

   Att vi valt att inte bebygga grönområdet söder om Packhusgatan för att istället utveckla det i riktning mot en urban vattennära Waterfront Park är pga att denna stadsutvecklingsmodell visat sig vara ett av de mest framgångsrika sätten att skapa attraktionskraft till en ny stadsdel av den här karaktären. Detta visas tydligt av erfarenheter som dragits i ett flertal liknande framgångsrika sk Waterfront Developments ute i världen. Ett av de projekt vi studerat extra mycket är Portland Waterfront Park. Titta gärna närmare på det projektet om du har tid.

   Dessutom skulle, anser vi, en bebyggelse i grönområdet klippa av ett sammanhängande vattennära grönstråk som idag används som populärt promenad- och cykelstråk och som enligt oss med sin vattennärhet utgör en väsentlig offentlig kvalitetsmiljö som gör Karlstads innerstad så unik och uppskattad att bo och vistas i.

 4. Tack Lars. Höghusen är egentligen inte vår idé utan kommunens. Medan de valde att lägga dem i änden av Packhusgatan och i vardera änden av Tullholmsvikens kant så har vi valt att flytta dem in i området. På våra volymskisser ovan har vi ritat dem ca 20 våningar höga. Tror faktiskt det skulle kunna bli ganska häftigt. Utsikten blir fantastisk.

 5. Klayton. Smaken är som baken och du har ju såvitt jag minns inte gillat ett enda förslag vi presenterat de senaste fem åren. Så jag är inte speciellt överraskad. Att bilderna vi presenterar i förslaget är volymskisser som visar tillåtna bygghöjder och kvarterens utformning har du väl förhoppningsvis förstått. I pdf-presentationen hittar du bilder från verkliga platser som vi har som målbilder.

 6. Att vassen frodas i Tullholmsviken är ett medvetet drag ifrån kommuns sida, allt för att dölja dess möjligheter. Eller var det någon som trodde att vassbåtarna var tvungna att vända vid Orrholmen av någon annan anledning?

 7. Coolt förslag, jag däremot gillar danska inspirationen, är inte husen som går längst med järnvägen på Viken sidan lite liknande?

 8. Hej Niklas! Kul att du gillar de danska förebilderna från Sluseholmen. Det gör vi också. Och i några avseenden påminner husen i Viken, ritade och byggda av Karlstadhus, faktiskt lite om de i Sluseholmen, t ex när det gäller fasadernas stora variation och fantasirikedom. Denna variation delar de också med den bild av Kanalstaden vi ser framför oss. Husen i Viken ligger dock inte i slutna kvarter utan kring u-formade innergårdar öppna ut mot gatan. Därför bidrar de inte till att forma det gaturum som vi förknippar med själva staden. De innehåller inte heller de offentliga bottenvåningar som ju definierar själva stadslivets förutsättning. Utan butiker och caféer uppstår inget stadsliv. i Kanalstaden vill vi se 100% offentliga bottenvåningar. Men det dynamiska, kaxiga och urbana uttrycket i arkitekturen från Sluseholmen vill vi gärna se även i Kanalstaden.

 9. Jag gillar det starkt!

  En tanke jag har om att förbättra staden är att se till att bygga gång- och cykelbanor till nya stadsområden så att de blir en del av väven och inte ett hinder för att ta sig fram. Kanske ska nya delar byggas med banor som går dit de borde, istället för att försöka länkas in i det befintliga?

 10. Nu är Sörensen ute och gafflar igen. Denna gång om Kartberget.
  Den enda tolkning man kan göra är att älvutsikt får man endast ha om man är parkeringsplats (som vid sjukhusparkeringen på andra sidan älven) eller om man bor på Romstad (100 meter från Kartbergets norra gräns) eller nån annanstans längs älvgrenarna i stan!!!
  Vid Kartberget har AB Käppar i Hjulet (aka miljötalibanerna) med avundsjukan och bitterheten som enda argument, bestämt att det skall växa sly i siktlinjen, ety det är bra för miljön!
  Samtidigt tvingas skattebetalarna punga ut med en miljard kronor så att samma miljötalibaner kan bygga en biobränsleanläggning på Heden (med älvutsikt f ö…protester????….någon????) som skall bränna just sly och annan biomassa!

  Att bråka för bråkandets skull, är ett taffligt nöje. Sörensen och hans gelikar lever för det!

  Nån som är förvånad?

  • Vilket begåvat inlägg ”Klay”. Och inte vågar du skriva ut ditt eget namn heller. Jag och ”mina gelikar” är djupt imponerade. Om du har några egna åsikter så för gärna fram dem. Debatt och diskussion är kul och för samhället framåt. Ansiktslöst gnäll och pajkastning leder ingenvart. Det är fegt och trist.

 11. Visst är det begåvat. Det finns inget fördummande ”sly” i min siktlinje!

  Citatet om katastrof i dagens vf var däremot inte begåvat.
  Estonia var en katastrof………..’nuff said!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s