Karlstad. Skärgården. Vad hände med den bilden?

Karlstad. Skärgården. Det är titeln på det enkla men vackra vykort ovan, daterat 1902, som jag hittar under en av mina vykortsjakter på Tradera. Och än en gång slås jag av det faktum att Karlstad ju faktiskt har en skärgård. En ganska fantastisk sådan till och med.

Trots att Karlstad ligger alldeles vid Vänern, Sveriges största insjö, Europas tredje största och världens 29:e största så används idag sällan, för att inte säga aldrig, uttrycken Karlstad och skärgård tillsammans. Visst är det lite märkligt. Vad kan det bero på?

När jag kring 2005 började engagera mig i stads- och kulturmiljödebatt fick jag ofta höra uttrycket ”Karlstad – kommunen med ryggen mot vattnet”. Och det är inte utan att jag är benägen att hålla med. I alla fall när man pratar om det moderna Karlstad som vuxit fram sedan 1950-talet.

Ett enkelt sätt att få detta bekräftat är att studera vykorten från Karlstad. Före 1950 vimlar det av vykort från vackra vattennära miljöer. Av vackra boendemiljöer från älvbrinkarna inne i centrala Karlstad och från dåtidens utflyktsmål för söndagslediga Karlstadbor – Kanikenäset och Tynäs. Då  var Karlstad en sjöstad. Men en skärgård.

På resan från 1950-talet och fram till idag har den bilden i stora stycken gått förlorad. Ingen pratar längre om Karlstads skärgård. Hur blev det så? Och varför? Det är lätt att bli hemmablind och ta saker för givet. Ända har vi på senare år sett ett nyvaknat intresse för vattnet. Om än av annan karaktär.

Nu bygger vi för fulla muggar mot vattnet. Sjöutsikt har plötsligt blivit det hetaste säljargumentet. Och helst ska husen stå ända ner på kajkanten. Att sälja vattnet och vattenkontakten till högstbjudande är dock i mina ögon en sagolik subobtimering av Karlstads stadsmiljöekvation.

Istället borde vattnet och vattennära miljöer utvecklas som tillgängliga offentliga miljöer till nytta för alla Karlstadbor och gäster i staden. Inte bara för den som köpt en dyr bostadsrätt. Eller som besöker IKEA. Båtbussarna är ett lysande steg i denna offentliga riktning. Mer sånt.

2 svar till “Karlstad. Skärgården. Vad hände med den bilden?

  1. Undrar om alla gamla Karlstads-bor glömt bort dert gamla ”kallbadhuset” som fanns på Kanikenäset på 1930-40-talet. Har letat efter bilder och berättelser därifrån, men inget finns! Det var med bryggor och hopptorn och hela baletten. Man åkte till Kanikenäsets sydligaste del. Därifrån fanns det en smal väg (troligen från när yttre hamnen muddrades upp), som ledde till ett litet skär c:a 100 m söderut. Där låg badet. Jag har läst någonstans att Arne Borg, storsimmaren, var där och gjorde sin sim-show vid något tillfälle. Badet stängdes någon gång på 40-talet när vattenkvaliteten började bli dålig. Det falls ju ingen avloppsrening då, utan allt släpptes rakt ut i älven och hamnbassängen. Olle Lindh, Arboga

  2. Beträffande ”vattennära miljöer och att husen numera helst ska stå på kajkanten”, är det någon mera än jag som kommer ihåg ”båtmacken” vid Pråmkanalen. Det var en liten Shell-mack som låg på en brygga just i hörnet där Pråmkanalen förenas med kanalen som förbinder Inre hamnen med Hammarösjön. Macken försvann i samband med bensinstoppet under andra världskriget. Olle Lindh, Arboga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s