”Det bästa med Vålberg är badhuset enligt mig. Det sämsta är att det finns så lite affärer.”

Friluftsfrämjandet på kajakträning i Vålbergs Simhall. Foto: Mikael Kahlow

Rubriken är hämtad från ett arbete som Vämlands Museum utförde i samverkan med Vålbergs företagsgrupp och skolelever från Vålberg för något år sedan ”K-spaning i Vålberg”. Så här skrev Niklas i årskurs 3 om sin hemort: ”Vålberg är ett så bra ställe. Vålbergs bästa ställe är badhuset enligt mig. Det finns så många aktiviteter där. Det sämsta med Vålberg är: Det finns lite affärer här.” Läser man igenom barnens berättelser dyker badhuset ideligen upp som en favorit.

Nu ska badhuset i Vålberg läggas ner, läser vi i en artikel i dagens NWT. Anledningen är, läser vi, att kultur- och fritidsnämnden måste spara 1,6 miljoner inför nästa år. Tittar man tillbaka bara 9 månader så kunde vi VF den 24 mars läsa om hur Karlstads Kommun nu minsann skulle satsa 16 miljoner på ytterområdena. Vålberg var ett av de områden man skulle prioritera.

Summan man ville satsa i Vålberg var visst runt 3 miljoner. Dessa pengar skulle man lägga på att fräscha upp den ”naturliga mötesplatsen” framför kommunhuset, samt på en busshållplats. Hur naturlig denna mötesplats i realiteten är borde man kanske ha frågat Vålbergsborna om. Inga pengar i världen kan göra denna feltänkta och felplacerade plats naturlig.

Torget framför kommunhuset. En naturlig mötesplats enligt kommunen.

Om Vålbergsborna själva fått välja så har jag en känsla av att de hellre lagt dessa tre miljoner kronor på att få behålla sitt badhus. Och struntat i om dessa pengar kommit från stadsbyggnadsförvaltningen eller från kultur- och fritid. Hade ni frågat barnen i arbetet ovan så hade de bekräftat det. Ni hade dessutom fått massor av bra idéer om vad ni skulle kunna göra för att öka livskvaliteten i Vålberg. En uppfräschning av torget fanns dock inte på deras önskelista.

Karlstad Kommuns ledstjärnor – Karlstad Livskvalitet 100 000 och Visionen om den goda gröna staden – har fått mycket kritik för att de allt för ensidigt fokuserar enkom på Karlstad. Det räcker med en biltur för att konstatera att så är fallet. Du behöver inte åka längre än till förorten, som t ex villaförorten Kroppkärr, där övergivna idrottsplatser och oändliga rader av lyktstolpar som inte målats sedan Palme var statsminister tillhör vardagen.

Vålberg kunde, vad Karlstad Kommun beträffar, lika gärna ligga på månen. Åtminstone får man det intrycket. Och vart en mer perifer ort som Molkom då hamnar, är jag tyvärr allt för dåligt bevandrad i astronomi för att kunna relatera till. Men det handlar om kosmiska avståndsbegrepp.

Så bättring Karlstad Kommun. Börja jobba förvaltningsöverskridande i era satsningar. Inse att Karlstad Kommun är långt mycket mer, och fler, än bara Karlstad stad. Kliv ut ur era kontor, korridorer och mötesrum och gör ett besök i verkligheten. Lyssna på medborgarna själva. Som Niklas i årskurs tre i Vålberg.

Satsa på naturliga mötesplatser som lokala bibliotek, simhallar och skolor istället för feltänkta, felplacerade och sedan länge övergivna ”torg”. Utan dessa naturliga mötesplatser dör småorterna hur många torg och statyer ni än satsar på.

Ibland förefaller barnen vara bättre på stadsplanering än utbildade stadsplanerare och högavlönade politiker.

PS. På karlstadbördige stadsmiljödebattören och docenten Jan Jörnmarks välbesökta sida ”Övergivna Platser” hittar jag ett bildspel med rubriken ”Butiker”. I texten till bildspelet läser jag: ”I andra fall är det de allt större externa köpcentrumen som gjort slut på lokala järn-, möbel-, kläd-, färg- och elaffärer. I hundratals orter av samma typ som Hörnefors, Vålberg och Söderfors har detta lett till det fenomen vi ser på dessa bilder. Tomma lokaler, inte sällan i direkt anslutning till den övergivna järnvägsstationen eller Folkets Hus-lokalen, ger idag sådana orter ett lätt spöklikt utseende.”

Läs även
Behåll badhuset – svik inte Vålbergsborna | Debattartikel i VF, 7 mars 2011
Karlstad satsar miljoner på ytterområdena | VF, 23 mars 2011
På K-spaning i Vålberg | Värmlands Museum

5 svar till “”Det bästa med Vålberg är badhuset enligt mig. Det sämsta är att det finns så lite affärer.”

 1. Du måste delge dina tankar om vålberg till kommunen….

 2. Nedläggning av badhuset i Vålberg rimmar illa med Karlstad kommuns målsättning att satsa på ytterområden för att nå 100 000 invånare.
  Detta måste kommunen tänka på…

 3. Maskros barn

  Och sen är det Gökhöjden! Nu ska alla kommunens nämnder polis och skattteverket blunda för förstörelse av än en kulturellt miljö.den första arbetskvarter att planeras och nyttja fjärrvärme . Nu ska den blir norsk sommarstugebebyggelse .”Dom har mycket kapital och ville rusta ett länge problem ömråde”. Ja ”Dom” är ett group av 10 + Pakistansk/norsk individer som har köpt 7 radhus och jagar fler vissa till extreme överpris.Sen (pågående) byggt flera hundra kv meter altan över hela trädgårdstomtar (dansbana?) med mellanväggar 250cm högt utan bygglov eller gransämjan.Med jaccuzi!Allt detta med svart arbetskraft från Pakistan(gå och kolla själv pågående) som har touristvisum till Norge och Storbritannien .Fantastiskt! Luktar det penningtvätt?Traffiking för billigt arbetskraft? Ja det är synd i alla fall och man står maktlös och bara ser på! Ingen under att det inte finns jobb till folk har och små företagare går omkul .Och att vårt ekonomi går åt skogen medan alla samhällets beskyddare blundar för deras egna ”tillväxt”.

 4. thommy hultberg

  tycker faktiskt det är jättebra, att området blir upprustat och de stora altanerna på främst tjäderstigen lyfter ju hela området. att bevara i original är inte ett alternativ för alla, det får man förstå…..hela höjda har lyfts upp utan tvekan och norsk-pakistanierna är duktiga och har hjälpt många boende husägare med takbyten mm—

 5. Hmm. Missade tyvärr signaturen maskrosbarns inlägg förra året och har inte varit på plats sedan norskarna tog över. Men visst är det bedrövligt hur området totalt fått förfalla under åren då det användes som social dumpningsplats av Karlstads Kommun. Synd också om området homogena arkitektoniska karaktär försvinner nu när det rustas. Tyvärr råder djungelns lag i Karlstads Kommun i många avseenden eftersom man inte lägger någon tid varken på information eller tillsyn. Märkligt att man få sköta en kommun så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s