Om Operation Karlstad

Om organisationen
Operation KarlstadOperation Karlstad är en ideell, partipolitiskt obunden organisation som verkar för en öppen och aktiv debatt i stadsmiljöfrågor som rör Värmland i allmänhet och Karlstad i synnerhet. Hur hanteras vårt gemensamma kulturmiljöarv och våra kulturhus? Hur förnyar man staden? Här på Operation Karlstads blogg håller vi ett öga på stadsmiljöfrågorna och synar kulturmiljövården i sömmarna, sprider information om gällande lagar och om lämpliga och olämpliga underhållsmetoder, berömmer dem som gör ett bra jobb och ställer dem som inte gör det mot väggen. Initiativtagare till Operation Karlstad är Peter Sörensen, grafisk formgivare, byggnadsingenjör samt länsombud i Svenska byggnadsvårdsföreningen. Vi välkomnar fler stads- och kulturmiljöintresserade medlemmar. Slå en signal på 054-15 25 65, 054-15 25 77 eller 0730-20 52 82 om du är intresserad.

Kort om Peter Sörensen, initiativtagare
Peter H Sörensen ”Efter 40 år i Karlstad tröttnade jag år 2005 slutligen på att se staden där jag vuxit upp från pojke till man sakta förfulas allt mer. Sedan dess har jag därför på egen hand och i samverkan med fungerande organisationer försökt sätta mig in i hur staden byggs, hur den dagliga kommunala politiken interagerar med exploatörer och övrigt näringsliv. Jag har under resans gång skaffat mig ett rikt kontaktnät med stadsarkitekter, antikvarier, bevarandeföreningar samt stadsmiljödebattörer, från Karlskrona i söder till Karesuando i Norr, och från Björneborgs flämtande avfolkningsbygd till Boverkets tätt tjänstemannabefolkade korridorer. Jag har ringt, knackat på dörrar, grävt i arkiv, diskuterat, gått i fackeltåg, skrivit debattartiklar i parti och minut och varit med i teve och radio. Gjort allt som stått i min makt för att lyfta de frågor jag vill driva in på den dagliga agendan. Såväl i maktens korridorer, som i lunchrum och i vardagsrum. För frågorna är viktiga. Och de påverkar oss alla.

Hur bygger vi egentligen städer idag? Vilket Karlstad är det vi håller på att bygga? Varför gör inte våra politiker och myndigheter det jobb som de enligt Miljöbalken och Plan- och bygglagen är skyldiga att göra? Varför fortsätter man att riva oersättliga kulturmiljöer som om man ingenting lärt av 60-talets saneringshysteri? Och vart i all världen tog det ekologiska perspektivet vägen? Vad är det egentligen som pågår i maktens korridorer? Hur tänker de?

Det tänker jag ta reda på.

38 svar till “Om Operation Karlstad

 1. Camilla Eriksson

  Det är så många som sitter och muttrar för sig själv i ett hörn (som jag tex) om hur jäkligt det är att ingen tar sig råd och tid att bevara gamla fina byggnader, men få som verkligen gör något åt det. Jag tycker ni gör ett jättebra jobb och avundas er energi. Keep up the good work!

 2. peterhsorensen

  Tackar! Du är välkommen att haka på i mån av tid och engagemang. Kanske har du något objekt eller någon fråga som du brinner lite extra för.

 3. Mycket bra sida, känns mycket bra att någon bryr sig om den fina arkitekturen som ”fortfarande” finns kvar i Karlstad!

  Känns deprimerande när man är ute och går på vissa gator. Ska se om jag har några gamla foton från förr. Är imponerad av ditt engagemang! Hälsningar Uffe

 4. Tackar! Kul att du uppskattar sidan – och engagemanget 🙂 Jag håller med dig om intrycket man får på vissa gator. Det är tyvärr ett allt för dåligt engagemang för stadens värden hos politiker och tjänstemän. Och hela arkitektkåren är tysta som lydiga lamm. Ganska sorgligt faktiskt. Men enda sättet att få en ändring på det är om vi som känner så höjer våra röster och säger ifrån. Har du gamla foton på staden så är jag mycket nyfiken. Ju fler pusselbitar man har desto bättre. Hör av dig igen!

 5. Hejsan Peter, jag instämmer i det mesta av ditt resonemang om hur lite tanke det verkar vara bakom de olika beslut som ofta förändrar vår stadsmiljö i så hög grad. Stora pengar avsätts till projekt som ingen efterfrågar och lite eller inga pengar finns till bevarande. Jag stöttar dig helhjärtat!

 6. Tjenare Magnus 🙂 Tackar!

 7. Mycket bra sida och initiativ!
  Är det någonstans man borde veta att förhastad stadsplanering kan få förödande konsekvenser så är det här i Sverige. Men tydligen är det något som gått Holm och hans kumpaner förbi. Snart, om ingenting görs har hela området runt inre hamn byggts upp till en enda stor sovstad.

 8. Hej Peter,
  Det är alltför få (inklusive mig själv) som ställer sig upp och ifrågasätter det som händer i vår stadsmiljö. Du är här ett föredöme – och dessutom påläst sådant – som sätter tummen i ögat på våra folkvalda. Jag hade för mig att det en gång i tiden fanns något som hette stadsarkitekt i varje stad. Är den vakant i Karlstad ? Kämpa på, Peter, droppen urholkar som bekant stenen…

 9. Bosse och Jonas! Tackar så mycket 🙂

 10. Kan inte låta bli att bli mer än irriterad när man läser om de stackarna som bl a råkat byta fönster och måla om sina radhus på ett sätt som inte byggnadskontoret kan tåla.

  Men när det kommer till att tillåta sådant som att i ett ganska trevligt Södra Råtorp (och snart också på Strand) bygga en fruktansvärt vidrigt ful Nettoaffär.
  Eller om man går vidare in på Södra Råtorp så finns där bland övriga stilfulla hus, 4 kåkar som påminner mig om hyreshus i en förort till Gdansk.

  Affärer som Netto hör inte hemma i ett bostadsområde när man exempelvis har Välsviken och Wåxnäs att bygga på.

 11. Peter,

  jag kan verkligen hålla med dig om det är inkonsekvent och dåligt genomtänkt. Såväl agerandet på Stockfallet som placeringen och utformningen av Netto- och Lidl-butikerna.

  Plan- och bygglagen är tydlig när det gäller varsamhet. I grunden är varsamhetsparagraferna till för att skydda den bebyggda delen av vårt gemensamma kulturmiljöarv från förvanskning. Förändringar av ett hus ska ske med varsamhet och respekt såväl för huset självt som för karaktären på det område det befinner sig. I sak tycker jag därför att agerandet på Stockfallet är riktigt. Både där, och på i princip varenda område i Karlstad, har förvanskningen av husen gått helt över styr. Och laglösheten har brett ut sig. Mest för att ingen bryr sig om att berätta vad det står i lagen. I mina ögon hade det varit lämpligare att Stadsbyggnadsförvaltningen börjat med en bred informationskampanj om vad man får och inte får göra. Och att man därefter lagt upp en handlingsplan för sitt fortsatta agerande. Att börja med att flyga på ett antal intet ont anande fastighetsägare och anklaga dem för att göra något som alla andra också gör, känns dåligt genomtänkt.

  Så avslutningsvis beträffande Lidl och Netto. Jag håller med dig. Det är fel typer av butiker i fel lägen. Och de är så fult utformade att de förolämpar området självt. Nu bygger de ju ett Lidl på Tullholmen också. I vad som skulle kunna bli ett av Karlstads mest attraktiva områden. Dåligt planering. Igen. Tyvärr.

  Sammantaget så saknas mycket av genomtänkta tankar och fullödigt engagemang kring hur Karlstad byggs idag. Handlingskraft går före detaljomsorg. I varje läge.

 12. Peter Bäckstadi

  Konstigt är att varje sund människa inser att vissa saker är helt åt HELVETE – visst får man skriva så – undantaget då politiker som på något sätt även själva tror att någonting rättfärdigar visst syfte.

  Hur mycket jag än försöker förstå syftet. Är det helt omöjligt. Sunt förnuft trycker övrigt tillbaka.
  Kvarstår gör då argumentet för orättvisa. ICA, KF och PK.s har ju, så varför inte Netto och Lidl. Och så säger man ja.
  Hur människor som styr kan leva med sig själva är ett under.

 13. I den här staden förefaller vi ha ett alldeles för starkt politikerstyre, styrt av ett fåtal makthungriga individer. Samt med för dålig kompetens och för svagt personligt engagemang hos många som sitter i nämnderna. Och ett alldeles för svagt tjänstemannainflytande. Vi har t ex inte haft en stadsarkitekt på många, många år. Och det märks. Och medborgardialogen är obefintlig. Hör man av sig blir de helt förvirrade.

  Ett annat stor problem, som blir tydligt ju mer man pratar med fotfolket i organisationen är den sk beställar-/utförarorganisation man övergick till för några år sedan. Den har bl a fått katastrofala effekter på det löpande underhållet av stadens realtillgångar. Det är i dag i det närmaste obefintligt. Hela tiden köper man nytt, nytt, nytt. Medan man låter det gamla förfalla. Vind för våg. Långsiktigt är det ett enormt kostsamt sätt att driva en kommun.

  Beträffande butikerna så verkar man överhuvudtaget inte reflektera över varken huruvida butikernas profiler, utformningar eller placeringar är lämpliga för platsen. Netto på Södra Råtorp är anskrämlig och sänker hela intrycket av området. Nu kommer ett nytt Netto på Strand, ett av stadens äldsta och mer exklusiva områden. Och ett Lidl på Tullholmen, en stadsdel med potential att bli stadens mest exklusiva och populära. Ingen tänker. Och ingen tar ansvar. De bara kör på.

  Åtminstone förefaller det så.

 14. Oj, vad förvånad jag blev när hittade hit. Vilken sida! Flyttade bara för någon vecka hit till Karlstad och gillar staden redan. Men varför nöja sig här? Staden har potential till att bli någonting helt fantastiskt!

  Det är underbart att se att det finns någon som du, som tar tag i det här och försöker påverka, jag ska själv ställa mig i ditt led och försöka göra samma sak – kämpa till att göra Karlstad till en ännu vackrare stad!

 15. Grattis till utmärkelsen ”Årets byggnadsvårdare 2009”!

 16. Hej Nettan! Tusen tack! Du vet ju hur det känns 🙂 Oerhört kul. Och glädjande 🙂

  • These topics are so cosunfing but this helped me get the job done.

  • até podemos observar as coisas com esses óculos : um homem inserido numa soc. feminina não significa que seja uma mulher , continua com a sua falta de pensamento concreto .. assim temos temos que , ao contrário da mulher mesmo , ensinada a gerir orçamentos estabelecendo prioridades ( comida primeiro ,refeições a horas para os filhos , coisas e conforto da casa depois , maquilhagem por último -:)) , o homem gasta em brincadeiras , nomeadamente, estádios , rotundas , estradas e magalhães e variadísimos equipamentos muitooo modernos e giros quase sem utilidade prática e de dispendiosa manutenção.

 17. Alltså. Så vitt jag förstår så ville ingen annan än Netto bygga på Södra Råtorp. KF, Ica mfl tackade alla nej.

  Huvudsaken är att området får en butik.

 18. Mikael Hörnlund

  Har du varit innne på Yimby.se? Om inte, så kan jag starkt rekomendera den siten som handlar om stadsplanering. Yimby jobbar starkt för att staden ska komma människan till godo, snarare än att det har varit och är den modernistiska och funktionalistiska tankesättet som får sätta norm för stadsplaneringen idag. Kan även rekomendera att sätta upp en Yimby Karlstad om intresse finns. Kontakta Anders Gardebring på Yimby Stockholm. Jag kan vidarebefodra den kontakten om så önskas.

 19. Hej Mikael! Jodå, jag är ofta inne på Yimby och gillar precis som du sidan. I ina ögon är Yimby idag den starkaste arenan på nätet för stadsmiljödiskussion idag. Personligen kan jag tycka att deras grundläggande infallsvinklar har en lite för stor storstadsprägel för att vara överförbara på en stad som Karlstad. Och därför har jag, trots att tanken slagit mig, valt att inte starta någon Yimby i Karlstad. I många stycken delar jag dock helt Yimbys syn på vad vi saknar i dagens stadsmiljöer.

  • MuăăăăăăiƒÄƒÄƒÄƒÄƒÄcă, vine sfârÅŸitul lumii muicăăăăăăăă… Åži panica, unde e panica?! Să se dea câte una la fiecare să ajungă la toată lumea. Poate se scutură neghina din România aia

 20. håller med dig om va du anser om tullholmen att de är en mycket intressant plats för utveckling.. Det vore intressant att höra va du anser om gräsplätten norra fältet vid polishuset och brandstationen, hur och vad skulle kunna bli där i framtiden.. själv tycker jag att en stort Idrotts/badhus skulle vara riktigt kanon att bygga där eftersom de redan i nuläget är nära till både tingvalla racketball. isbanan och även fotbollsplanen på andra sidan motorvägen.. keep up the good work

  • Visst är Tullholmen en intressant plats för att bygga ut Karlstads stadskärna. Hoppas att alla inblandade aktörer inser detta och inte enbart snöar in på att bygga sin lilla plätt. Du frågar om idrotts/badhus på Norra Fältet. Hmm. Jag har allvarligt talat funderat för litet över det för att ha en ordentlig uppfattning i den frågan. Tankar på en riktig idrotts-/fotbolls-/evenemangsarena har ju också figurerat, och utan djupare eftertanke känns väl sådana tankar rätt lockande. Läget torde ju, som du säger, vara ganska bra med tanke på närheten till city och exponeringsläget mot motorvägen.

   • Om det verkligen behövs en ny idrotts-/fotbolls-/evenemangsarena, vilket våra politiker uppenbarligen tycker, anser jag att Tingvalla IP ska bevaras. Det hjälper knappast att bygga en ny och riva den gamla, eftersom nuvarande idrottsplats redan verkar hårt ansträngd vissa tider. Det finns i så fall behov av två olika. Tingvalla är anrik och en del av Klara kulturmiljö. Idrottsplatsen bör bevaras, på samma sätt som omkringliggande bebyggelse från samma tidsepok. Om idrottsplatsen är omodern går den att rusta upp. Jag tycker även att kontoriseringen av Klara ska stoppas. Omgärda inte stadsdelen med en mur av kontorsbyggnader, utan låt de gröna ytorna förbli gröna.

 21. bra artikkel i NWT i går!

 22. Kikar in här då och då. Så att du vet att jag håller koll. Ett hedervärt projekt du håller på med Peter.

  Innerliga hälsningar
  Annette

 23. Hej!

  Är inte från Värmland utan från Göteborg och råkade trilla in hit.
  Läst några inlägg nu och är imponerad. Framförallt över den höga kvaliteten på kommentarsfälten. Som utomstående har jag föga koll på er påverkan på stadens utveckling men är övertygad om att debatten gynnar den i stor utsträckning. Det är ett beundransvärt ansvar ni tagit på er, något som fler borde ta efter!
  Även om Karlstad är en förhållandevis mindre stad än exempelvis Göteborg så råder samma problem och liknande lösningar. Det största problemet ligger i kommunikationen mellan politiker, akademiker, och befolkningen. Ett problem som förhoppningsvis finner svar här!

  hälsningar
  Filip

 24. Jag har med min egen blogg här på er sida ”I Kristianstad”.
  Vi har nu breddat oss och bildat ett nätverk här i Kristianstads som vi kallar Nätverk Kristianstad med adress http://natverkkristianstad.wordpress.com/ lägg gärna en länk. Tack!
  Vi bildades så sent som i juni och vi har mycket att engagera oss i just nu här i Kristianstad.
  Ni är alla välkomna till Kristianstad och att besöka vår sida, som skall struktureras upp, när vi hinner.
  Bästa hälsningar från oss alla i nätverket.
  Olle Johansson
  natverkkristianstad@gmail.com

 25. Hej, det vore fint av dig om du kunde skriva en artikel om Oskarslundsskolan på Gruvlyckan i Karlstad som snart ska rivas.

 26. Väldigt bra sida ! Vi köpte en gård från 1700-talet nu i höst som renoverades ”hårt” under 80-talet. B la så beviljade karlstadkommun ett bygglov där de förstörda ursprungs glasverandan och gjorde en modern farstukvist! Hur kan man göra så på ett hus från 1700-talet !

  Bra att ämnet tas upp någonstans ! hus är ett kulturarv som måste bevaras till kommande generationer. Även om man renoverar ”tillbaka” det är det inte original materialen som restaureras och används utan nya moderna material sätts in.

 27. Jag har aldrig fattat varför man i Sverige prompt vill bevara groteskt fula städer som påminner om kulisser till trettiotalets gamla pilsnerfilmer? Varför är man emot modern bebyggelse?
  Sverige är idag det enda landet i västvärlden där man t ex vägrar att bygga skyskrapor, istället ska städerna påminna om gamla, grå DDR-städer i ett fattigt öststatsland.
  Jag säger: Riv skiten och bygg nytt! Gärna på höjden! Sverige är ett modernt i-land, Bellmans Fattigsverige är tack och lov förbi!
  Den s.k. ”skrapan” på Bryggudden i Karlstad är en bra början. Flera sådana skrapor, gärna högre och i centrum och Karlstad skulle få Sveriges snyggaste skyline!

 28. Ja du Peter Ferm. Som du säkerligen redan förstått delar jag inte alls dina synpunkter, varken när det gäller ditt förakt mot äldre bebyggelse eller din oinskränkta vurm för höghus. Men smaken är som baken. Personligen är jag djupt tacksam att du inte är stadsarkitekt i Karlstad 😉

  • And how did Reeves further develop Owen and Abby? You mean, Abby setting up Owen to be her future Redliefn?And stop with the ”new adaptation of the book” crap. Not only did Reeves not include new stuff from the book, he copied stuff directly from the film that wasn’t there in the book in the first place. This is very much a remake of the Swedish film.

  • MARTINE SA FOLIE TE PRENDTON RARE MINET PAS FIDELEPARTIE FINE DANS LE METROMITOSE DRAP LE FARNIENTEMATELAS ENFIN RODE REPITENFER MARTINOLI PAS D ETEChacun rajoute la ponctuation pour donner le sens qu’il souhaite à ce petit poème, de sorte que le méchant modérateur doive trier le bon grain de l’ivresse ! (… où six vraies lèvres ivres laissent ses livres lisses … )

 29. Kerstin Sjöström

  Karlstad behöver ett Skönhetsråd som Stockholm har. Då skulle kanske de värsta övergreppen i stan kunna avvärjas. Till exempel det s.k. Sundsta torg som kommer att framstå som en stor kloss man släppt ner mitt i ett för övrigt väl utformat område. Protestera alla ni som kan!

 30. Skulle vilja använda en bild från det gamla sjukhuset på Trossnäs i en kommande bok. Är detta OK? Tacksam för ett mail till info@bunker.nu om detta är OK. Tack

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s