Dokument

KARLSTAD

Kulturhistorisk bebyggelse i Karlstad Kommun
Kulturmiljöinventering genomförd av Kommittén för kulturhistorisk bebyggelse under åren 1976-1984. Klubbad som politiskt styrdokument i kommunfullmäktige den 15 november 1984. Gäller än idag.

 • Inledning (innehållsförteckning, förord, ordförklaringar)

Centralorten Karlstad

Tätorterna

Landsbygden

 • Landsbygden (0mfattar Alsters socken, Grava socken, Karlstad, Nors socken, Nyeds socken, Segerstads socken, Väse socken, Älvsbacka socken, Östra Fågelviks socken)

Byggnadsminnen

Företckning

 • Förteckning (utpekade kulturhistoriskt intressanta byggnader, ej de som enbart ingår i en del av en kulturhistoriskt värdefull miljö)


STADSMÄSSIGHET

 • Stadsmässighetens paradoxVad innebär stadsmässighet? Och går det att planera fram? En funktionalistisk diskurs i planläggandet av Södra Stationsområdet och Hammarby Sjöstad. Magisteruppsats i urbana studier av Sara Westin, institutet för urbana studier, Uppsala universitet, våren 2005.
 • Jakten på den försvunna stadsmässigheten – stadsmässighet och urbanitet har blivit honnörsord i dagens stadsmiljödebatt, men vad innebär de egentligen? En studie av teorierna, de tongivande rösterna och en historisk överblick. Examensarbete i fysisk planering av Mats Lundström vid Blekinge Tekniska Högskola 2002.


BYGGANDE, BYGGLOV OCH VARSAMHET

 • Behöver jag bygglov? Behöver jag göra bygganmälan? | 24 sidor. Boverket. 2008 | Kortfattad information till dig som vill uppföra, ändra, underhålla eller riva en byggnad eller en anläggning. Här får du veta vilka åtgärder som kräver bygglov och om du ska göra en bygganmälan eller inte. Du ansöker om bygglov hos byggnadsnämnden i din kommun. Dit vänder du dig också om du har frågor.


BYGGNADSVÅRD, TIPS OCH RÅD

Information om byggnadsvård, faktabladsserie utgiven av länsstyrelserna i Gävleborgs, Västmanlands och Örebro län.

Rådgivningsblad producerade av Länsstyrelsen i Småland samt Smålands Museum.

Byggnadsvårdsråd för flerbostadshus byggda mellan 1880 och 1975, framtagna av Stockholms Stadsmuseum. De är framtagna i första hand för Stockholms bebyggelse, men fungerar bra även som generella råd. Finns dels på webben, dels i form av nedladdningsbara faktablad.

En mycket innehållsrik, pedagogiskt upplagd och välskriven faktadatabas om byggnadsvård för villor och småhus finns på Stockholms länsmuseums webbplats.

5 svar till “Dokument

 1. Hej.
  Har hört rykten att Karlstads-Tidningens gamla fina hus på S. Kyrkogatan skall rivas och att Carlstads-Gille, Karlstad Lever och Hembyggdsföreningen tillstyrker rivning.
  Vore synd om detta är sant. Har varit med på några stadsvandringar med Kjell Fredriksson och varje gång har han stannat vid detta hus och berättat om dess koppling till Gustaf Fröding, Mauritz Hellberg m. fl.
  Här bör Operation Karlstad göra en insats om ryktet talar sant.

 2. Hej Nils-Erik,

  det ryktet har jag inte hört, och då sitter jag ändå i Karlstad Levers styrelse. Och jag har heller inget hört om rivningshotet mot detta hus. Ska snarast kolla upp det och om det är så kommer både Operation Karlstad och Karlstad Lever att agera, det lovar jag. Jag håller helt med dig om det kulturhistoriska värdet på huset. Jag har kikat på det flera gånger och sett att husets originalfasad i trä sitter kvar under den fula tilläggsisolering det fått. Och det vore fullt möjligt att återställa det.

  Var har du hört ryktet? Ring mig gärna i veckan på 054-152565.

  /Peter

 3. Hej

  Försökte ladda ner pdf:erna i Byggnaders särdrag. En stilhistorisk handbok 1880-1960. Det fungera bra för alla utom 1890-talet. Då fick jag ett felmeddelande. Ville bara göra dig uppmärksam på detta.

 4. Hej S. Tack för info. Ska kika på och åtgärda detta. En utmärkt bok är det 🙂

 5. Intressanta sidor och mycket att läsa! Upptäckte dock samma sak som redan rapporterades i augusti, att länken till filen ”1890-talet” är trasig.
  Och jag håller med – det är verkligen en utmärkt bok för den som är intresserad av byggnadshistoria – så det är säkert många med mig som blir glada om felet åtgärdas… 🙂
  /Lars

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s