Gert Wingårdh bakom vinnande förslag för Bryggudden i Karlstad

I dagens NWT kan vi läsa att arkitekfirman Wingårdh ritat det vinnande förslaget i någon form av tävling för Bryggudden i Karlstad, dvs Tyggårdsviken. Själv kände jag inte till att det pågick en tävling och heller inte vilka andra som deltagit eller vilka förutsättningar de givits. Inte heller vet jag vem som satt i juryn, bortsett från Sture Emanuelsson själv. Men det kanske klarnar efterhand. (Det har nu klarnat delvis. Från Kommunens stadsbyggnadsförvaltning satt stadsplanedirektör Gunnar Persson samt hans kollega Maria Grahm med, och någon tävling var det heller inte utan ett köpt s k parallellt uppdrag, där vinnare egentligen inte kan utses). Hör också Sture Emanuelssons kommentarer kring förslaget i P4 Radio Värmland.

Precis som i den ursprungliga detaljplaneskissen handlar det dock om en serie likartade, i högsta grad förortslika, gigantiska klossar och en kvarterstorlek och exploateringsgrad som vi i Karlstad inte tidigare sett motstycke till, möjligen då på Kronoparken. Inget är förändrat förutom strandpromenaden som nu fått en åtskilligt mer privat karaktär än tidigare, där den rör sig på ett trädäck utanför de boendes vardagsrumsfönster och öppna, privata gårdar. Och längst ute på den udde som företaget SpaceScape i en tidigare åt Karlstad Kommun gjord undersökning pekat ut som en av Inre Hamns potentiella mötesplatser, har Wingårdhs placerat det omtvistade höghuset, som nu står på ben så att man kan vandra under det.

Gert Wingårdh må vara en av Sveriges hetaste monumentarkitekter, men någon större ryktbarhet som stadsbyggare lär han och hans arkitektfirma aldrig vinna. Förslaget till Bryggudden ser, i likhet med de övriga försök som Wingårdh gjort på området, i mina ögon istället mest storskaligt, överdimensionerat och kallt ut. Tankarna går närmast till miljonprogrammen från 1960-talet och till monumental öststatsarkitektur. Men, smaken är naturligtvis som baken. Arkitektkåren i Karlstad kommer dock tveklöst att hoppa högt i hejdlös förtjusning över de fyrkantiga kuberna, eftersom Wingårdh närmast är en ikon i dessa kretsar. Men frågan som borde diskuterats mycket mer än höghusets vara eller inte kvarstår och är nu än mer aktuell än tidigare – blir detta en levande stadsdel och en bra, varierad boendemiljö?

Vad hände med den småskalighet, stadsmässighet och det marina anslag med natursten och liknande som Karlstad Kommun pratade sig varma för i Karaktärsprogrammet? Och hur rimmar höghusets placering egentligen med den generella, restriktiva syn på placering av höghus som ges i Karlstad Kommuns nyligen presenterade Förtätningsstudie?

Vem är det egentligen som bygger staden i Karlstad idag? Stadsplaneförvaltningen? Politikerna? Sture Emanuelsson? Gert Wingårdh?

Bilder från Wingårdhs arkitektkontor.

PS. På bilden i artikeln i NWT poserar en leende Sture Emanuelsson sida vid sida med en likaledes brett leende herre vid namn Håkan Broström, anställd av WSP. Broström var tidigare projektledare för Mitt i City där Emanuelsson var VD. Broström är också aktiv i bygget av nya CCC där Sture Emanuelsson också är VD. Vad Broströms roll i bygget på Bryggudden är framgår dock inte av artikeln i NWT. Klart är emellertid att de är ett tätt sammanlänkat radarpar när det gäller stora byggprojekt i Karlstad city. Big business. DS

22 svar till “Gert Wingårdh bakom vinnande förslag för Bryggudden i Karlstad

 1. Gert Wingårdhs namn används i detta fallet för att kväva all kritik, ingen törs opponera sig mot en ikon…eller. Man får ju hoppas att presumtiva bostadsköpare och butiksinnehavare tänker efter en och två gånger före de skriver kontrakt i denna trånga stadsdel. Sjönära men inte till vilket ”pris” som helst..

 2. Ha-ha. Ja du. Det är inte utan att samma tanke har föresvävat mig. Det blir säkert inga problem att sälja lägenheter här. Det gör det dock inte för ett ögonblick mindre förortslikt. Wingårdhs talang ligger i att rita solitära monument. Stadsdelar och bostadsområden är inte alls hans grej. Det visar ju detta förslag med all önskvärd tydlighet. En hel stadsdel byggd enkom på två hustyper. Det får Rud och Kronoparken att likna rena rama Bullerbyn. Som ett lyxigare Orrholmen på stereoider, mitt i stan 🙂 Ingen som helst kvarterskänsla och obefintliga gränser mellan offentligt och privat. Det är ett skolboksexempel på dålig stadsplanering, från A till Ö. Men, det blir inte bättre än så här när man låter exploatörerna styra och ställa som de vill i stadbyggnadsprocessen. Tyvärr. Återstår att se om någon av våra kära politiker och tjänstemän har modet att säga något om det.

 3. Jag såg inslaget på värmlandsnytt igår kväll, 2 miljarder ska det kosta att bygga området och inte blir det snyggare för det. Det känns som man i den här staden har lite mindervärdeskomplex och hela tiden måste hävda sig. Området kommer sätta Karlstad på den arkitektoniska kartan bla bla bla. Man hörde verkligen stoltheten i rösten på mannen som pratade igår när han talade om att Wingårdh själv minnsan hade varit med och ritat. Miljonprogram är vad det är

 4. Visst är det det. Sture Emanuelsson har inget som helst intresse av att bygga stadsmiljö, och har sannolikt aldrig läst en enda rad i ämnet. Det hörs tydligt när han pratar. Han är en slick och duckar för alla väsentliga frågor, i den mån de (tyvärr) likaledes dåligt pålästa journalisterna förmår ställa dem.

  Rent generellt kan man konstatera att storskalighet är viktigare för honom än arkitektonisk och stadsmässig omsorg, samt att han inte uppvisar någon större egen känsla för stadens behov av att värna det offentliga rummet.

  För Sture är uppenbart allt säljbart i staden. Sjöutsikter, vatten, strandpromenader, innergårdar, kulturmiljöer och torg. Bara det ger klirr i kassan åt hans många uppdragsgivare. Han är ju VD i så många konstellationer att han sannolikt knappt vet själv vilka de är.

  Vore intressant att kika närmare på vem Emanuelsson egentligen är, vad han har för utbildning, och vilka kopplingar han har. Är de någon som egentligen vet det?

 5. Penningstinna konsortsium hotar med att inte bygga om de inte får maximalutnyttja områden.

  Stadens politiker har inte kraft och kunskap att motså och är rädda att missa nått slags race mot andra städer före högkonjukturen är över.

  Har de helt missat att gröna vågen står för dörren och att lyx inte kommer definieras som trångbodda före detta hamnområden. I dessa kommer stadens åldrande 40-talister sitta och sörja villan som såldes för att finansiera en trång tvåa med glasbalkong

  Skapa istället småskaliga områden runt staden gärna med miljövänliga pendlingsalternativ, järnvägsspåret mot skoghall kan dras in mot nya området Västkust/Zakrisdal. Bibehåll generösa grön områden och averka för guds skull inte uppvuxna träd,

  Med såna områden kan man locka hem högutbildade fd Karlstadsbor, som tröttnat på svin dyra små lägenheter i centrala delar av storstäder.

  För inte kan dessa tänka sig bo trångt med barnfamilj bland betong och glas utan grön ytor och svängrum. dessutom nära en gammal hamnkaj, det kan man få i vilken överbefolkad storstad som helst.

 6. Wingårdh har i alla fall insett att man ska ta till vara själva udden eftersom han öppnat upp under höghuset (se bild 2).

  • The 3rd and 4th points are much impnatrot. Having the particular keyword in your domain name, usually ranks you higher, even if there are sites with much better content than yours. !!

  • id love to add the healthcare pack because its all you need in one little pack, perfect to put in the baby bag and when staying away from home!

  • Self-doubt is a given for serious artists, or serious anybody, for that matter. An indulging in one’s feelings of inferiority seems to come with the territory too. Oh, yes, I know the feeling, too. So what else is new?

 7. Wingårdh borde konsulterat sina landskapsarkitekter, ytan runt huset ser enligt ritningen ut att bli en kal vindpinad plats, nästan som att man vill skrämma bort folk från att besöka området.

  En grön plätt vid vattnet, längt ut på udden borde vara ett krav från stadens innevånare, dit alla är välkommna.

 8. @ GS

  Det stämmer säkert som du säger om de penninstinna konsortierna. Och i så fall är det ju sorgligt. Stadens värden måste värnas. Annars förlorar alla på det i förlängningen. Vi får hoppas at vi har modiga och insiktsfulla politiker i Kommunfullmäktige när besluten kring området ska tas. Och visst lämnar själva områdesarkitekturen i Wingårdhs förslag till Bryggudden enormt mycket att önska, på en rad områden. Det ser kalt, sterilt och ogästvänligt ut. Vem vill stå på ytan under höghuset? Snacka om förortsgettokänsla!

  @Mats

  Det har han säkert förstått. Helt tappad bakom en vagn är inte Wingårdh. Men placeringen av höghuset är en principfråga som enligt uppgift är muntligt uppgjord mellan Löfberg och någon av våra ledande kommunalpolitiker för flera år sedan. Så går det till när de stora pojkarna leker stadsplanerare. Höga hus och dyra bilar är maktsymboler i deras värld. Sad, but so.

 9. Wingårdh, kanske sveriges mest överskattade arkitekt, har gjort det igen. Jag har verkligen inget emot modern arkitektur men detta ser fruktansvärt ut. Svarta skokartonger är till för skor, inte (levande) människor. Dagens arkitekter måste inse att färg och form påverkar människor. Vi är inga maskiner utan påverkas oerhört av färg och form, bara att fråga psykologer och reklammakare om man vill ha exempel. Mörka sterila miljöer som denna är inte en särskilt attraktiv miljö att leva i, eller något som ”kunderna” ens efterfrågar. Måste tyvärr också säga att Wingård är göteborgare och inte stockholmare 🙂 Har för mig att han bor i ett av vasastans sekelskifteshus…
  Du får akta dig för att kritisera bara, du kanske blir polisanmäld!

 10. Se där, småborgerligheten fick sig en smäll igen! Den vill hellre ha skjulen kvar i Tyggårdsviken! Om nån investerare vill komma och bygga nåt så skall det minsann ske på småborgerlighetens villkor, i Tyggårdsviken som överallt annars!
  Själva vill de dock ej investera en endaste krona utan istället högljutt skrika efter bussförbindelser och hållplatser utanför den egna ytterdörren eller, som i skriften ovan, förolämpa de som vill och kan göra nåt positivt för denna stad och dess medborgares framtid!!
  Ställ upp i nästa arkitekttävling istället, ni som har synpunkter på allt som rör sig när det gäller byggande i denna stad! På så sätt får allmänheten se vad NI har att komma med!

 11. @Vic

  Instämmer helt och fullt. Två hustyper, nåja tre, om man räknar höghuset, på ett område för 2000 personer kan inte direkt kallas mångfald och variation. Och miljön är tveklöst allt för storskalig. Tyvärr riskerar det att bli lite kejsarens nya kläder över det hela när den store W ritat. Och det är olyckligt för staden. Förslaget lär dock stöta på patrull hos Stadsbyggnadsförvaltningen just på grund av den bristande mångfalden och variationen. Annars blir detta en jättelik förortsenklav mitt i stan.

  Tack för korrekt info om W. Miss av mig 🙂

 12. @Sommelier

  På vems villkor bygger man nu då? Arbetarnas? Erfarenheter från liknande områden säger att detta förmodligen kommer bli ett område endast för medel/höginkomsttagare samt pensionärer som har bosparat hela sitt liv (bara bostadsrätter). Det verkar också bara vara bostäder och inga butiker, kontor eller andra verksamheter. Detta kommer göra att området blir ganska dött och privat, de som inte bor där har inte där att göra.
  Jag skulle gärna ställa upp i en arkitekttävling 🙂 Men jag tror inte ens exploatörerna kommer kolla på mitt förslag eftersom jag inte ens är utbildad arkitekt. Det finns dock gott om arkitekter som vill och kan rita trevliga levande områden. Men i dagsläget, när man väljer arkitekt efter hur känt namnet är, kommer dessa knappast få några större uppdrag.

 13. Håller med GS. Wingårdh säger själv på förelsningar att han tycker det är kul att få igenom kontroversiella grejer. Han marknadsför sig alltså som den som man ska använda sig av om man vil få igenom projekt som kan möta motstånd – inte projekt som de som bor där kommer att gilla.

 14. Har ni tänkt på att Wingårdh ser lite ut som en tant eller kanske Dame Edna?

 15. Ha-ha. Du har faktiskt rätt där. Har inte sett det förut. Däremot har jag reflekterat över likheten med Le Corbusier, såväl i utseende som i arkitekturpreferens.

 16. Härligt!
  Nu är det snart byggstart!
  Småborgarna ryser! Karlstad växer-nu även på höjden!

  Dä ä gott å leva!

 17. Håller helt med sommelier och Sune! Äntligen.. En av era idéer jag ej förstår är att om det ser kalt och vindigt ut, varför då komma med den briljanta idén att göra en gräsplätt där (vilket kommer att göra allt väldigt mycket blåsigare)?

 18. Bertils sjumänning

  När kan man flytta in? Ser att bygget verkar klart och byggarbetarna har färdigställt interiör med gardiner, blommor och belysning. Blir nog dyrt att bo där…

 19. Oh my goodness! an impressive blogpost man. Good share. Unanoturftely I am experiencing issue with ur RSS feed. Fail to subscribe. Is there anybody facing same RSS issue? Anybody who knows please reply. Thnkx

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s